Снимка: БГНЕС/ЕПА
fallback

Земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер разтърси северната част на Филипините, като е разбило прозорците на сградите в епицентъра и е разтърсило високите сгради на повече от 300 км от столицата Манила.

Плиткият, но мощен трус е засегнал планинската и слабо населена провинция Абра на главния остров Лусон в 8:43 ч. (00:43 Гринуичко време) и местната сеизмологична агенция предупреди, че се очаква докладване на големи щети. Плитките земетресения обикновено причиняват повече щети, отколкото дълбоките.

Епицентърът е на 11 км югоизточно от Долорес, Филипините, а огнището е на дълбочина 10 км.

В Долорес, който е усетил пълната сила на труса, ужасени хора са избягали от сградите, а прозорците на местния пазар са се изпочупили, съобщи за АФП майорът от полицията Едуин Серджо.

"Земетресението беше много силно", каза Серджо, като добави, че в сградата на полицейския участък е имало малки пукнатини.

Видеоклип, публикуван във Facebook и видян от АФП, показва пукнатини по асфалтовия път и земята в близкия град Бангед, но няма видими щети по магазините или къщите. Няколко души са били ранени в Бангед и откарани в болница за лечение, съобщи за АФП началникът на полицията майор Назарено Емия.

Филипините редовно са разтърсвани от земетресения поради местоположението си в Тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и през Тихоокеанския басейн.

Земетресението е най-силното, регистрирано във Филипините от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

Дано да има повече умрели. Работил съм с такива в чужбина - рядко мързеливи и прости, но със самочувствие до небесата. Понеже са били щатска колония и медицинските им сестри са превзели много държави. Да не казвам, че когато обвиниха нашите в Либия, филипинцки сестри са командвали парада, така че не се учудвам за мизериите и заразяванията.

1

Анонимен

преди 1 година

Скоро и в софия

fallback