Снимка: БГНЕС

Оттеглящият се британски премиер Борис Джонсън завърши прощалното си обръщение към Камарата на общините с цитат от филма "Терминатор 2", съобщиха местните медии.

"Мисията до голяма степен е изпълнена", заяви Джонсън, в последната си реч, която предизвика овации от страна на торите, пише в. "Гардиън".

Той заяви, че е "превел страната през пандемията и е помогнал за защитата на друга страна от варварство". Политикът също така даде съвет на събралите се: "Бъдете близо до американците, бъдете близо до украинците и отстоявайте свободата".

"Намалете данъците и премахнете регулациите навсякъде, където можете, за да превърнете страната в най-доброто място за живеене и инвестиране, каквото тя е.

Обичам Министерството на финансите, но не забравяйте, че ако винаги бяхме слушали Министерството на финансите, нямаше да построим М25 или тунела под Ламанша.

Съсредоточете се върху пътя напред, но не забравяйте винаги да поглеждате в огледалото за обратно виждане.

И помнете, че преди всичко не е важен Twitter, а хората, които са ни изпратили тук.

Последните няколко години бяха най-голямата привилегия в живота ми и е вярно, че спомогнах за най-голямото мнозинство на торите от 40 години насам и за огромно пренареждане на британската политика. Ние преобразихме политиката си и възстановихме националната си независимост.

Помогнахме, аз помогнах, тази страна да премине през пандемията и помогнахме да се спаси друга страна от варварство. И, честно казано, това е достатъчно, за да се занимаваме с това. Мисията до голяма степен е изпълнена - засега.

Искам да благодаря на всички тук и hasta la vista, baby, благодаря", завърши той речта си с думи от "Терминатор 2".

Джонсън обяви оставката си на 7 юли след поредица от скандали, свързани с неговото име. Последният случай е свързан с члена на правителството Кристофър Пинчър, който бе обвинен в сексуален тормоз над мъже. Той е протеже на Джонсън в Консервативната партия. Няколко десетки членове на правителството подадоха оставка покрай скандала.

Същевременно Риши Сунак, един от тримата останали кандидати в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия, заяви днес, че иска страната да постигне "енергийна независимост" до 2045 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той каза това в реакция на шока за предлагането, причинен от руската инвазия в Украйна.

"Никога не е било по-важно за нашата страна да постигне енергийна независимост, да не сме повече зависими от нестабилността на световните енергийни доставки", каза Сунак в изявление. Той обясни, че тази цел ще бъде записана в закон и преследването й ще се осъществява под надзора на нов правителствен отдел, който ще бъде фокусиран единствено върху енергийния сектор.

Бившият британски министър на финансите, чиято оставка допринесе за надигането на вълната от недоволство в редиците на консерваторите срещу Борис Джонсън, принудила премиера да обяви, че се оттегля, получи най-много гласове на първите четири тура от надпреварата за нов лидер на партията. Петият тур от гласуването, в което участват депутатите консерватори в Камарата на общините, е днес.

След него ще останат само двама претенденти. Новият лидер на консерваторите ще бъде избран измежду тях от всички около 200 хиляди членове на партията, които ще гласуват по пощата. Той на практика със сигурност ще наследи Борис Джонсън и като премиер на Великобритания, тъй като консерваторите имат абсолютно мнозинство в Камарата на общините.

Името на новия лидер на партията ще бъде обявено на 5 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase