Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Тълпи от опечалени се събраха днес в Токио, образувайки опашки по улиците около храма Зоджо-джи, където се провежда погребението на покойния бивш премиер Шиндзо Абе.

Погребението е частно, ограничено само до семейството на бившия лидер, близки и чуждестранни високопоставени лица - но членове на обществеността се събраха в района, за да отдадат почитта си.

Снимки от мястото показват опечалени, които плачат, стискащи цветя, бележки и други предмети, които да поставят на мемориала извън храма.

Още по темата

В цяла Япония знамената са свалени наполовина.

Храмът е вековна структура с историческо и културно значение. В него се помещават гробниците на японските военни владетели от периода Едо.

В понеделник вечерта в храма се проведе и лично богослужение за Абе, на което присъстваха вдовицата му Акие Абе, други роднини и гости.

След погребението катафалката, превозваща тялото на Абе, ще отпътува от храма до погребалната зала на Киригая за кремация.

По пътя катафалката ще премине покрай важни места, включително кабинета на министър-председателя, сградата на парламента и централата на Либерално-демократическата партия на Абе. В сградата на кабинета на министър-председателя служителите на кабинета ще стоят отвън, за да го изпратят.

Абе беше най-дълго управлявалият следвоенен министър-председател на Япония и един от най-влиятелните политици.

Полицията каза, че стрелецът се е насочил към него заради проблеми, които е имал с религиозна група и е вярвал, че Абе е част от нея.

Атаката предизвика шок в нация, където случаите на насилие с оръжие са изключително редки.

"Дойдох тук, за да поднеса цветя, защото мисля, че той даде на японците нещо, с което да се гордеят", казва Еми Оса пред BBC.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар