Снимка: БГНЕС

Бившият японски министър-председател Шиндзо Абе не показва признаци на живот, след като днес е бил прострелян на предизборно събитие в района на Нара, съобщават местните медии.

Бившият лидер е произнасял реч на събитие преди изборите за горна камара на парламента в неделя, когато се е чула стрелба, съобщиха националната телевизия NHK и информационната агенция Kyodo.

67-годишният Абе е припаднал и е кървял от врата, съобщи източник от неговата управляваща Либерално-демократическа партия за информационната агенция Джиджи.

Нито ЛДП, нито местната полиция успяха да потвърдят незабавно съобщенията.

NHK и Kyodo съобщиха, че Абе е бил откаран в болница и изглежда е бил в кардиореспираторен арест - термин, използван в Япония, който показва липса на жизнени показатели и обикновено предшества официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

Няколко медии съобщиха, че той изглежда е бил прострелян отзад, вероятно с пушка. NHK съобщи, че полицията вече е задържала един мъж, но все още няма допълнителни подробности.

Абе, най-дългогодишният министър-председател на Япония, заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase