Снимка: БГНЕС
fallback

Поради голямата суша в Италия в редица градове и селища се ограничава потреблението на вода. Най-сериозно е положението в Паданската равнина по поречието на река По, предаде БНР.

Правителството подготвя указ с национален обхват за овладяване на ситуацията.

Северните области Пиемонте, Ломбардия, Венето, Фриули-Венеция Джулия, Емилия-Романя и централната Лацио поискаха от Гражданска защита да получат статут за извънредно положение. Общините взеха мерки не само в тези региони, където нивото на реките е рекордно ниско от над 70 години насам.

Не само в градове като Верона и Пиза е забранено да се ползва питейна вода за напояване на зеленчукови градини, за поливане на спортни игрища, пълнене на басейни, миене на автомобили и др.

Евентуалното използване на питейна вода според забраните може да става между 21:00 и 6:00 часа сутринта. Глобата е до 500 евро.

Подобни са мерките в морски курорти в област Лигурия, където затвориха градски чешми в планински селища.

В делтата на река По морската вода е навлязла 30 км навътре, известните в цял свят езера също са с понижени нива.

Отбелязва се, че в северната част от страната и поречието на река По липсват  водоеми и язовири, в южната такива има поради обичайните суши там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Ами да изгонят руските шпиони от страната и нещата ще се оправят.

7

Анонимен

преди 1 година

Да продължаваме да караме коли, да пръскаме вода ей там, да плюскаме безразборно и скоро всички ще сме в тая ситуация.

6

Iordan Ivanov geolog

преди 1 година

Warnings about Climate change with anti earth,anti solar system,anti climate,anti human digitalizations from Afrikaplus Italy,Sapin,Franse,POrtugaize...We have problems with 13 000 trilions anti earth weapons around 13 June 2022..Има подаден червен код за нагло престъпни увреждания на климатичната охрана и биосферата с тежко терористични оръжия вкл дигитлано холограмни кода свети на контакта Африка - ЕВропа в средизeмно море..

fallback