Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Нова "мода" причини безпокойства за опазването на "Света София" в Истанбул, след като посетители са били забелязани да остъргват късчета от историческия храм, съобщава турският в. "Миллиет".

Първоначално се появиха твърдения, че богомолци остъргват частици от Императорската врата, а после ги поглъщат. Наскоро пък в социалните медии се появиха снимки, на които се вижда как жена чопли от стена, която се твърди, че е на храма, и поставя частиците в пликче.

Специалисти настояха за взимане на мерки за опазване на светинята и ограничаване на влизането в храма, който понастоящем служи като джамия.

Според проф. Зейнеп Ахунбай, специалист по реставрация и история на архитектурата, е наложително взимането на мерки за охрана и контролирано допускане на посетители в джамията. "Поради тази причина беше много важно Света София да остане музей", казва тя.

С нейното мнение е съгласен и проф. Кемал Кутгюн Еюпгиллер. Той смята, че определени места в джамията трябва да бъдат опазени, като се ограничи с лента доближаването на посетителите до тях. Според него най-разумно би било храмът да бъде музей, а само определени негови части да бъдат използвани за богослужения.

Теологът проф. Саим Йепрем пък предупреди, че наблюдаваните практики нямат нищо общо с ислямската религия. Според него да се отчупва парче от даден храм, да се поглъща с надежда да получиш Божията помощ е най-малкото езическа практика и няма нищо общо с исляма.

"Света София", изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция, но и в целия източноправославен свят, като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 година

Предполагам някакви турски езически вярвания, защото в България по турско е пълно със стенописи, на които светците са с изчагъртани очи, като вярването май е че такива части ако се погълнат помагали на жени да забременеят.Пълни глупости и езичества, нямащи общо с християнство, но тази вандалщина се прави в християнски храмове, за джамии няма как, защото там са забранени изрисуването на хора.

22

Мехмед 2

преди 1 година

превзех константинопол - ние сме победители - той е наш и ще си правим с него каквото си поискаме! казвате, че е варварство - а кръстоносците преди мен не го ли разграбиха, не оскверниха ли вашите църкви - победителите не ги съдят ? а вие, християните не унищожихте ли индианците, не поробихте ли народите в африка, азия, не насъквахте ли и не насъсквате ли братски народи да се изтребват ? това ли е вашия "милостив" бог ??????

21

Emanet

преди 1 година

В София е имало 73 джамии. Сега е останала една. Има фотографии с изгледи от София, цялата в минарета. Седмочислениците са били джамия с черно минаре. Всичко е съборено, превърнато в църкви или в обори по бай тошово. Това важи за цялата страна. Над 2 хиляди османски джамии. Такова наследство разрушено след Османската власт. Представям си, ако Турция беше сторила това какъв вой щеше да има. Като гледам за една църква какво става.

fallback