Снимка: БГНЕС

Украйна е уведомила Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е извършила първата от три седмици ротация на персонал в Чернобилската АЕЦ, съобщи генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той добави, че агенцията скоро ще изпрати мисия там, за да подпомогне за връщането на централата към нормалността, предаде Ройтерс.

Руските войски окупираха бившата АЕЦ северно от Киев, след като нахлуха в Украйна на 24 февруари, но в началото на този месец украинската ядрена компания "Енергоатом" обяви, че те са напуснали централата и са се насочили към границата с Беларус.

МААЕ съобщи, че Украйна ѝ е предоставила повече информация за щетите по аналитичните лаборатории към обекта, които са за наблюдение на радиацията, и е заявила, че помещенията са "разрушени, а инструментите за анализ откраднати, счупени или повредени по друг начин".

Прилежащ информационен и комуникационен център също е повреден, а автоматизираното предаване на данни от радиационния мониторинг е деактивирано, са съобщили украинците.

"Макар и да е доста положителен фактът, че украинските власти постепенно възстановяват регулаторния контрол над обекта в Чернобил, е ясно, че има още доста работа, докато мястото се върне към нормалността", каза Гроси.

Относно мисията до Чернобил на МААЕ, за която посочи, че ще се състои веднага, щом бъде възможно и че ще я оглави лично, Гроси каза, че е в тясна връзка с Украйна за подготовката на посещението, което се очаква да се състои "скоро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase