Снимка: БГНЕС

Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия, заяви президентът на републиката Анатолий Бибилов.

"Всичко е много ясно записано в Конституцията на Република Южна Осетия и, разбира се, трябва да поискаме мнението на хората, за да могат те да изразят отношението си към това да станат част от Руската федерация. Не е много трудно да направим това без забавяне. Както се казва, това е въпрос на техника. Присъединяването към Руската федерация не е просто отдавнашна мечта, а вековна мечта на осетинския народ", каза той, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес президентът на частично признатата република заяви, че Южна Осетия възнамерява да предприеме правни стъпки за присъединяване към Русия в близко бъдеще.

"Вярвам, че обединението с Русия е наша стратегическа цел. Нашият път. Стремежът на народа ни. И по този път ще вървим. В близко бъдеще ще предприемем съответните правни стъпки", обяви Бибилов.

"Руският свят днес защитава интересите на онези, които са му предани, които се противопоставят на нацизма, уважават общочовешките ценности и основните права и норми, приети от цялата международна общност", обясни той.

Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област по време на съветската власт, самопровъзгласила се за независима република. Тя обаче е призната едва от няколко държави. Населението ѝ е 53 532 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase