Снимка: БГНЕС

Решението на Германия да спре за неопределено време руския газопровод "Северен поток 2" не засяга цените на газа, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

"Няма газ в газопровода "Северен поток 2", тъй като той все още не е в експлоатация. Това, което е спряно, е одобрението на газопровода "Северен поток 2", от което той се нуждае, за да влезе в експлоатация, което означава, че спирането на процеса на одобрение не може да има ефект върху цените на газа", заяви Вестагер на пресконференция.

"Ние напълно подкрепяме германските власти", допълни тя.

Въпреки нейните коментари, природният газ в Европа поскъпва и днес с около 10% към 88 евро за мегаватчас както заради ескалацията на конфликта между Русия и Украйна, така и след вчерашното изказване на немския канцлер Олаф Шолц, че ще бъде спряно лицензирането на "Северен поток 2" като част от европейските санкции спрямо Москва.

Междувременно топ износител на природен газ като Катар заяви, че е почти невъзможно да бъде бързо заместено руското предлагане на газ за Европа, тъй като редица от продажбите на катарски втечнен природен газ са обвързани с дългосрочни контракти с азиатски купувачи, предаде БНР.

САЩ и техните европейски съюзници се мъчат да осигурят достатъчно доставки на втечнен природен газ, така че европейските страни да могат да засилят позицията при евентуална ескалация на насилието от страна на Русия.

Европа разчита в голяма степен на руския газов износ.

В същото време цените на втечнения природен газ в Китай се повишиха до рекордно високи нива поради студеното време там, което може да доведе до по-голяма конкуренция за глобалните товари за втечнен природен газ и до по-високо цени на синьото гориво и в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase