Снимка: БГНЕС

Годината в Северна Корея вече не е 2022. Държавната информационна агенция обяви, че страната изоставя западния календар в полза на собствения си метод за отброяване, базиран на рождения ден на нейния лидер-основател.

В началото на тази седмица уебсайтът на Корейската централна новинарска агенция (KCNA) датира статиите си с "Чучхе 111", а не 2022 г. Чучхе е идеологията на Северна Корея за "разчитане на собствените сили". Календарът чучхе започва с раждането на първия президент на страната Ким Ир Сен през 1912 г., което се приема за година 1.

Системата беше въведена през 1997 г., три години след смъртта на Ким, но до тази седмица KCNA използваше годината чучхе заедно със западната година, базирана на григорианския календар.

Промяната може да бъде свързана с наближаващия 110-ия рожден ден на Ким Ир Сен на 15 април, когато се очакват големи тържества и възпоменания. Ким Ир Сен е дядо на настоящия лидер Ким Чен Ун.

Северна Корея и преди си е играла с времето в опит да покаже своята отличителност. През 2015 г. страната обяви, "часовата зона Пхенян", като часът беше 30 минути па-рано от корейското стандартно време (KST), което се използва на юг. KST е същата часова зона като тази, използвана в Япония и е била наложена, когато полуостровът е бил под японско колониално управление.

Жестът на Пхенян беше замислен като символично отхвърляне на омразния колонизатор на 70-ата годишнина от военното поражение на Япония. "Злите японски империалисти извършиха такива непростими престъпления като лишаването на Корея дори от стандартното й време", каза тогава KCNA.

Времето за Пхенян тихо отпадна три години по-късно, по време на сближаване между Север и Юг.

Япония също има своя собствена система за броене на годините, базирана на управлението на настоящия император. Тази година е известна още като Reiwa 4 – четвъртата година на император Нарухито. Системата се използва широко в официални документи успоредно с григорианския календар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase