Снимка: Агенция "Митници"

Митничари задърржаха контрабандни златни и сребърни бижута за над 300 000 лева на МП Капитан Андреево Накитите - над 7.5 кг, са били открити при две проверки - на автобус и на товарен автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

На 13 февруари тази година на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация и двама водачи - турски гражданин. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения. При личен преглед на шофьорите, под ризата на единия, облепени по тялото са открити 5 пакета, съдържащи пръстени, гривни, обеци, колиета от жълт и бял метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 1010.83 грама са от 14, 18, 22-каратово злато на стойност 103 805 лева.

Голямо количество контрабандни златни и сребърни накити са открити и на 14 февруари, когато на пункта пристига автобус с румънска регистрация на път от Турция за Румъния, в който пътували 20 пътници. Митническите служители селектират превозното средство за щателна проверка. При извършения личен преглед на една от пътничките – румънска гражданка, са открити в дамската чанта, бельото и прикрепени по тялото пакети, съдържащи голям брой  изделия от жълт и бял метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14-каратово злато с общо тегло 2015.10 грама на стойност 169 268  лева, а изделията проба 925 са сребърни с общо тегло 4516 грама на стойност 31 612 лева.

Задържаните златни и сребърни накити при двата случая са с общо количество 7541.93 грама на обща стойност 304 685 лева.

По случаите са  образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. С постановление на прокурори от Окръжна прокуратура – Хасково на нарушителите са повдигнати обвинения по чл. 242 от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase