Снимка: БГНЕС
fallback

Четирима висши помощници на Борис Джонсън подадоха оставки в рамките на часове днес, предаде Би Би Си.

Четирима високопоставени сътрудници на Борис Джонсън подадоха оставки на „Даунинг Стрийт” 10 в рамките на няколко часа един след друг, докато натискът върху министър-председателя расте.

Директорът по комуникациите Джак Дойл потвърди напускането си малко след напускането на ръководителя на политическия отдел Мунира Мирза.

Те бяха последвани от началника на кабинета Дан Розенфийлд и висшия държавен служител Мартин Рейнолдс.

Оставките на високопоставените чиновници идват в момент, когато Джонсън е изправен пред все повече въпросителни относно неговото лидерство от страна на неговата партия.

Дойл заяви пред служителите, че "последните седмици се отразиха ужасно на семейния ми живот", но че винаги е възнамерявал да напусне след две години служба.

Г-жа Мирза обаче напусна заради невярното твърдение на премиера, че сър Киър Стармър не е успял да разследва обвиненият в педофилия телевизионер Джими Савил, когато е бил директор на прокуратурата и отказа на Джонсън да се извини.

Риши Сунак публично се разграничи от първоначалния коментар на премиера, като заяви: "Честно казано, аз не бих го казал".

Попитан дали Борис Джонсън трябва да се извини, той отговори: "Това трябва да реши министър-председателят".

В изявлението на говорителката на „Даунинг Стрийт” 10 се казва, че Розенфийлд е предложил оставката си на премиера по-рано в четвъртък, но ще остане на работа, докато бъде намерен негов наследник.

Г-н Рейнолдс, който беше главен частен секретар на министър-председателя, ще направи същото, но след това ще се върне на работа в Министерството на външните работи.

Вълната от оставки идва в бурен момент за премиера на Великобритания, тъй като в Консервативната партия се засилват задкулисните вълнения.

Би Би Си има информация за 17 депутати от торите, които са подали писма за вот на недоверие към министър-председателя, а за да се предизвика конкурс за лидерския пост, са необходими общо 54.

Много от тях посочват участието на премиера в партита по време на ковид локдауна като мотив да поискат оставката на Джонсън.

Но някои посочиха и забележката му за сър Киър, включително председателят на комисията по отбрана Тобиас Елууд.

В понеделник по време на дебат относно заключенията на доклада за нелегалните локдаун партита Джонсън обвини лидера на лейбъристите, че е прекарал "по-голямата част от времето си" като директор на прокуратурата (DPP) в "преследване на журналисти и не е успял да преследва Джими Савил", въпреки че не разполагаше с доказателства в подкрепа на това твърдение.

Дисководещият и телевизионер Савил беше обвинен като сериен сексуален насилник след смъртта си през 2011 г., като е нападнал стотици жени и деца на различни места, включително болници, училища и Би Би Си.

Днес Джонсън изглежда направи опит да се разграничи от думите си, като заяви пред репортери, че не е говорил за "личното досие" на сър Киър, когато е бил главен прокурор, и добави: "Напълно разбирам, че той не е имал нищо общо лично с тези решения."

Но в писмото си за оставка, публикувано от The Spectator, г-жа Мирза заяви, че премиерът е трябвало да се извини публично за подвеждащите забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

А тук се подиграват с хората и всеки се свил и си трае :)))

16

кой

преди 2 години

До Хе-ХеНещо си се объркал кой прави оргийки!!Има едни снимки...

15

Хе,хе !

преди 2 години

За едно парти в Англия валят оставки , а в България, Зеления чорап се вихри на оргийки с плеймейтки и няма дори коментар - само цензура !!!

fallback