Снимка: БГНЕС

Швейцарската прокуратура преследва около 42,4 милиона швейцарски франка (45,5 милиона долара) като обезщетение от Credit Suisse в процес за пране на пари, който трябва да започне на 7 февруари, съобщи в понеделник швейцарският федерален наказателен съд, пише Ройтерс, цитиран от Dir.bg

Службата на главния прокурор повдигна обвинение срещу банката през декември 2020 г. след разследване на дейността на българска престъпна група с участието на борци от най-високо ниво, обвинени в пране на печалби от трафик на кокаин, отбеляза агенцията.

В Credit Suisse милиони кокаин кацнаха в куфари на колела. Двама банкери, двама българи и голямата банка ще бъдат съдени за пране на пари. Мрежата на престъпната група минаваше през Мартини, Женева и Монтрьо, съобщи местното издание "Льо Матен Диманш". Бягството му приключи внезапно на украински паркинг миналия септември. Видео на местната полиция показва мъж с белезници. Този мускулест и татуиран заподозрян не е кой да е. Евелин Банев, известен още като "Брендо", "Игор" или "Ноно", е осъден общо на 36 години затвор в три европейски държави, пише изданието.

Ройтерс ни връща към обвинението. "Службата на главния прокурор заяви, че търси компенсация от около 34,8 милиона швейцарски франка, както и допълнителна компенсация от около 7,6 милиона франка от Credit Suisse AG", каза говорител на обвинението.

Credit Suisse заяви в отговор, че "безрезервно отхвърля като безпочвени всички обвинения по този наследен въпрос, повдигнати срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен". Банката каза за Ройтерс, че ще се защитава енергично в съда.

Втората по големина банка в Швейцария, която се опитва да възстанови репутацията си след поредица от скандали и внезапното напускане на своя председател, предупреди миналата седмица, че ще отчете загуба за четвъртото тримесечие, поради направени съдебни разходи и забавяне на търговските й отдели за управление на активите.

Уебсайтът на прокуратурата съобщава, че Credit Suisse е обвинена за това, че не е предприела всички необходими мерки, за да предотврати пране на пари от страна на свой служител.

Служителят, бивш мениджър на Credit Suisse, е обвинен за обработка на транзакции на стойност няколко милиона швейцарски франка между 2004 и 2008 г., въпреки индикациите, че парите може да са с престъпен произход.

Credit Suisse отрече каквито и да било неправомерни действия от страна на служителя.

На 17 януари банковата група съобщи, че нейният председател Антонио Орта-Осорио е подал оставка след вътрешна проверка, която установила, че той е нарушил правилата за карантина, предназначени за борба с пандемията от COVID-19. Оставката на Орта-Осорио, британско-португалски гражданин, който пое длъжността преди едва осем месеца, беше обявена малко след полунощ в понеделник, 17 януари 2022 г., съобщи Асошиейте прес.

Малко предистория

Български борец, Credit Suisse и един от бившите служители на банката са обвинени в подпомагане на изпирането на 35 милиона швейцарски франка (39 милиона долара) - пари от наркотици, което, според обвинението, станало през втората по големина банка в Швейцария. За това писа Forbes на 17 декември 2020 г.

Като клиент на Credit Suisse, българският борец (име не се съобщава, което типично за швейцарското законодателство, отбеляза изданието) е успял да изпере печалбите на европейска група за трафик на кокаин през Швейцария, съобщи в четвъртък, 17 декември 2020 г., службата на главния прокурор на Швейцария.

Той бил подпомогнат от бивш служител в банката, който правел "специални финансови сделки", включващи недвижими имоти и други сделки, чрез които се перели парите от наркотици, съобщиха тогава от швейцарската прокуратура.

Случаят е от началото на 2000-те. "С края на комунизма в България спортисти от най-високо ниво, лишени от финансова подкрепа, се насочиха към други източници на доходи", съобщиха от Главната прокуратура.

Между началото на 2000-те и 2012 г. един от тези спортисти, борец, намери печеливш доход от трафик на кокаин и пране на приходите му през швейцарски банки. Този извършител вече е осъден в няколко европейски държави, включително в Италия през 2017 г. за транспортиране на "няколко тона" кокаин от Южна Америка до Европа.

Между 2004 и 2007 г. борецът депозира приходите в сметки в швейцарски банки, преди да използва парите за закупуване на недвижими имоти в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase