Снимка: БГНЕС
fallback

Папа Франциск се възползва от новогодишното си послание тази сутрин, за да призове за край на насилието срещу жените и заяви, че то обижда Бог, предаде Ройтерс.

85-годишният Франциск отслужи литургия в базиликата "Свети Петър" в деня, на който Римокатолическата църква тържествено почита както Света Богородица, така и ежегодния Световен ден на мира.

В началото на литургията папата премина по цялата дължина на централната пътека в базиликата, за разлика от снощи, когато Светият отец се появи от страничен вход близо до олтара и наблюдаваше церемонията отстрани.

Светият отец структурира проповедта си днес около темите за майчинството и жените, казвайки, че те са тези, които обединяват нишките на живота. Той изпрати един от най-силните си призиви досега за край на насилието срещу тях.

"И тъй като майките даряват живот и жените крепят света, нека всички ние да положим повече усилия за насърчаване на майките и за защита на жените", каза Франциск, цитиран от БТА. "Колко много насилие е насочено срещу жените! Достатъчно! Да нараниш жена е да обидиш Бог".

В италианска телевизионна програма миналия месец Франциск каза на жена, бита от бившия си съпруг, че мъжете, които извършват насилие срещу жени, правят нещо, което е "почти сатанинско".

От началото на пандемията от КОВИД-19 преди почти две години Светият отец няколко пъти се изказа срещу домашното насилие, което се увеличи в много страни, след като локдауни оставиха много жени хванати в капан с техните насилници.

Присъстващите на литургията бяха по-малко от някои предходни години заради ограниченията срещу ковид. Италия съобщи за рекорден брой новозаразени вчера - 144 243 души - и въведе нови ограничителни мерки като задължително носене на маска на открито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Пророк Антиваксарий

преди 2 години

Папата е долен еретик и джендъраст! Анатема!

50

Анонимен

преди 2 години

Папундера е езиит. Това е достатъчно за д азнаем, чв не мисли рова, което казва. Да не говорим, че насилието срещу всеки човек и живпринка е грях и обибда бог. С какво жените са по-специалнк?!? А забравих, политкоректен булшит!

49

Анонимен

преди 2 години

до 63 господ нищо не е казал,той не говори защото несъществува!

fallback