Снимка: Pixabay

Преди да се ентусиазираме твърде много от опита на НАСА да отклони астероиди с ракета, трябва да признаем, че човечеството не може да предвиди кога и как планетата ни може да бъде ударена от астероид.

От 1988 г. Земята е ударена от повече от 1200 астероида, по-големи от един метър в диаметър. Те са били малки, за да не могат да унищожат напълно планетата, (учените от НАСА и сега са сигурни, че в следващите 100 години няма опасност от удар с астероид), но със сигурност ще са достатъчно големи, за да причинят щети.

Учените вече набелязаха пет астероида, които могат да бъдат опасни, но ги откриха само часове преди да прелетят край Земята. Най-точната прогноза за това дали астероид ще удари Земята може да се направи само ден по-рано. С такова "ранно" предупреждение човечеството няма да може да реагира, нито пък да отклони астероид от курса му, ако се наложи. Няма да може да се евакуират и хората на предполагаемото място на сблъсъка.

Способността ни да откриваме астероиди, преди да ударят планетата, все още е в начален стадий, отчасти поради ограниченията, определени от законите на физиката. Проучването на астероиди в тъмнината на космоса в нашата слънчева система зависи от отразяването им на светлина към нас, а това зависи от посоката на приближаването им спрямо слънцето и фазата на луната.

Ако дойдат срещу нас от ъгъл, при който не можем да видим приближаването им, те ще ударят без предупреждение и ще имат потенциала да причинят огромни щети.

До днес светът помни ударът на астероид, който през 2013 г. избухна в атмосферата близо до Челябинск в Русия, като причини огромно огнено кълбо и счупи стъклата на почти всички сгради в града. Над 1500 души тогава потърсиха помощ за нараняванията си от счупените стъкла.

Смята се, че този астероид е бил с размери приблизително 20 метра и не е бил открит преди да влезе в атмосферата.

Той изгоря в небето над района на Урал и избухна с 30 пъти повече енергия от ядрената бомба Хирошима на височина от 30 км, засенчвайки за кратко слънцето.

„Астероидът в Челябинск беше само около 18 м. в диаметър, което показва, че дори малки астероиди могат да предизвикат безпокойство; а това прави тестовете на базирани в космоса планетарни защитни системи още по-важни“, добавят от университета Джонс Хопкинс, който има звено за космически изследвания.

Подобна експлозия като в Челябинск в градове като Ню Йорк или Лондон може да убие хиляди хора, смятат още учените. (БГНЕС)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase