Снимка: БГНЕС

Конференцията COP26 за изменението на климата започна в Глазгоу тази неделя, а световните лидери вероятно ще имат последния си шанс да намалят най-смъртоносните последици от предизвиканото от човека глобално затопляне.

Времето е от съществено значение за обединените глобални действия, тъй като проучванията показват, че остават едва девет години, преди най-катастрофалните последици от изменението на климата да се засилят и да са невъзможни за спиране.

"Последствията от причиненото от човека глобално затопляне, които се случват сега, са необратими във времето на хората, които живеят днес, и ще се влошат през следващите десетилетия", заяви американската космическа агенция НАСА.

Ето пет неща, които трябва да знаете за извънредната климатична ситуация сега, когато протича COP26:

"Катастрофичното" затопляне е по-лошо от всякога

Парниковите газове като въглероден диоксид, метан и азотен оксид улавят топлината близо до повърхността на Земята, а когато концентрацията им стане твърде голяма, се стига до глобално затопляне.

Знаковото Парижко споразумение за климата през 2015 г. доведе до това, че нациите по света се съгласиха да ограничат затоплянето до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с периода преди началото на индустриалната революция през 1760 г. в Европа и Съединените щати.

Земното кълбо вече се затопли с 1C над прединдустриалните нива, а в резултат на това са климатичните бедствия, на които станахме свидетели напоследък. Според изчисленията на ООН, за да запазят затоплянето под 1,5C, страните трябва да достигнат "нетни нулеви" газови емисии до 2050 г. Но усилията за декарбонизация силно се провалиха след Парижкото споразумение.

Глобалните емисии ще бъдат с 16% по-високи през 2030 г., отколкото са били през 2010 г. при настоящите национални ангажименти – далеч от 45% намаление до 2030 г., което според учените е необходимо, за да се спре климатичната катастрофа.

Покачването с 16% би довело до затопляне от 2,7 градуса по Целзий до края на века – цифра, която означава, че животът на Земята би бил катастрофален за милиони, ако не и за милиарди хора.

Много страни – включително САЩ, вторият по големина замърсител след Китай – обещаха да постигнат целта за нетни нулеви емисии до 2050 или 2060 г. Но доклад, публикуван през септември от ООН, отбелязва, че ангажиментите за климата са толкова слаби, че дори ако обещанията бъдат изпълнени, температурите все още ще се повишат с около 2,7 C през този век.

Това би отприщило много по-опустошителни последици от тези, които вече виждаме в страните по света - от мащабни наводнения до излезли извън контрол горски пожари и супербури.

"Светът върви по катастрофален път към затоплянето от 2,7 градуса" , отбеляза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Мрачно бъдеще без бързи действия

COP26 идва след поредната година на екстремни метеорологични бедствия, включително безпрецедентни горещи вълни по целия свят, смъртоносни наводнения в САЩ, Европа и Китай, бушуващи горски пожари в Гърция и Турция и смъртоносни бури.

Но бъдещето може да бъде много по-лошо, ако световните лидери не предприемат действия, за да постигнат нулеви емисии на въглерод. Световната банка предупреди наскоро, че повече от 216 милиона души могат да бъдат принудени да напуснат домовете си и да бъдат превърнати в климатични бежанци до 2050 г.

Недостигът на вода ще се превърне в сериозен проблем, намалявайки продуктивността на реколтата, докато повишаването на морското равнище ще доведе до необитаема среда.

Според едно проучване, предвиждащо потенциалните най-лоши сценарии, най-гъсто населените градове в света - включително Ченай, Мумбай, Джакарта, Гуанджоу, Тиендзин, Хонконг, Хо Ши Мин, Шанхай, Лагос, Банкок и Манила - могат да бъдат изоставени до 2050 г.

Изгарящите температури също ще нанесат хаос в живота на хората.

Около 35% от глобалната земна площ и 55% от световното население ще бъдат подложени на повече от 20 дни в годината на смъртоносни горещини, "отвъд прага на човешката оцеляване", отбелязва документът.

Адаптирането към климата сега е неизбежно

Докато смекчаването на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на парникови газове до нула отдавна е целта на учените, реалността вече е неизбежна - хората ще трябва да се научат да живеят с последиците от променящата се Земя. Планетарното затопляне е тук, за да остане в обозримо бъдеще и хората ще трябва да се научат да се справят с него.

Усилията за защита на обществата срещу нарастващата интензивност и честота на екстремни метеорологични явления сега са в ход по целия свят. Те включват минимизиране на ефектите от повишаването на морското равнище, подкиселяването на океана, промяната на моделите на валежите и повишаването на температурите.

"Адаптирането може да варира от изграждане на защита от наводнения, създаване на системи за ранно предупреждение за циклони и преминаване към устойчиви на суша култури, до препроектиране на комуникационни системи, бизнес операции и правителствени политики", каза агенцията на ООН за изменението на климата.

Но критиците казват, че трябва да се направи много повече. Текущото финансиране от страни донори и многостранни банки за развитие, посветени на адаптирането към климата, е около 16,7 милиарда долара годишно, част от текущите разходи от около 70 милиарда долара годишно.

Предвижда се разходите за адаптация да нараснат до 300 милиарда долара до 2030 г. Финансирането за адаптация трябва бързо да се увеличи до поне 50 процента от общите публични разходи за финансиране на климата.

"Необходими са много по-големи усилия за изграждане на устойчивост в уязвимите страни и за най-уязвимите хора. Те правят най-малко, за да предизвикат изменението на климата, но понасят най-лошото въздействие", отбелязва ООН.

"Времето изтича бързо"

Водещи учени по климата предупреждават от десетилетия, че човешката дейност изпълва атмосферата с улавящи топлина газове. Едва през последните няколко години обаче бяха разработени планове за действие.

Остават по-малко от 10 години, за да се избегнат потенциално катастрофални въздействия на затоплящата се планета, според последния доклад на най-добрите учени в света.

Следващите 10-20 години ще бъдат критични за оцеляването на човешкия вид на планетата.

Около 70 държави досега са посочили, че планират да постигнат целите за въглероден неутралност до 2050 г.
Въпреки това, най-големите икономики в света – отговорни за 80 процента от всички емисии на парникови газове – трябва да бъдат водещи в предприемането на спешни действия за избягване на климатична катастрофа.

"Спасяването на това и бъдещите поколения е обща отговорност. Ние сме на ръба на пропастта. Събудете се. Отдръпни се. Променете курса. Обединете се", каза шефът на ООН Гутериш пред световните лидери през септември.

Причини за надежда

Въпреки че мрачната реалност на извънредната климатична ситуация продължава да става все по-ясна, има оптимизъм, че нейните най-лоши последици все още могат да бъдат избегнати.

"Неотдавнашният доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) беше червен код за човечеството. Но също така увери, че не е твърде късно да се постигне целта от Парижкото споразумение от 1,5 градуса. Имаме инструментите за постигане на тази цел. Но времето ни бързо изтича", каза Гутериш.

От повечето страни са отчаяно необходими незабавни и драстични подобрения в плановете за действие в областта на климата.

Инструментите обаче са налице с все по-достъпна технология, която помага да се достигнат нетни нулеви емисии до средата на века.

Възобновяемата енергия – като слънчеви или вятърни паркове – сега е не само по-чиста, но понякога и по-евтина от изкопаемите горива. Плановете за масово производство на електрически превозни средства са в ход. Нови форми на производство на храни също идват онлайн – положително развитие за прекратяване на големите емисии от животновъдството.

Започнаха усилия за увеличаване на "базирани на природата решения" за изсмукване на парникови газове, включително масово засаждане на дървета и подводни гори от морски водорасли. Технологията за улавяне на въглерод се подобрява, като някои съоръжения вече работят, а други скоро ще бъдат отворени.

Но остава на политиците по целия свят да направят трансформацията към зелената икономика.

"Няма повече игнориране на науката. Няма повече игнориране на исканията на хората навсякъде", каза Гутериш. "Време е лидерите да застанат и да се справят, или хората във всички страни ще платят трагична цена."
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase