Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Българският суперкомютър "Discoverer", който официално започва работа днес в "София Тех Парк", е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта - още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел, цитирана от БТА.

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков. Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри, каза министър Денков. Навремето техникумите бяха конкуренти на езиковите гимназии. Днес Техническото училище към Техническия университет в София отново се конкурира с най-добрите езикови гимназии в страната, добави министърът.

От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и "София Тех Парк" ще кандидатства в тях, каза Статев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар