Снимка: БГНЕС

Вероятно до края на годината инфлацията ще продължи да се качва, като е възможно да стигне до 6%, заяви
икономистът Румен Гълъбинов. пред БНР.

По думите му очакванията са тя да продължи да се увеличава поне до първото тримесечие на 2022 година.

По-голяма част от инфлацията в България е вносна. Заради възстановяване на глобалната икономика продължаваме да имаме активни търговски връзки и то предимно със страни от еврозоната. Има обаче и локални фактори, коментира още той.

Гълъбинов допълни, че очаква още през следващата седмица служебният кабинет да обяви конкретни мерки относно повишаващите се цени на тока.

"Те могат да бъдат както административни - по затягане на контрола, регулациите и надзора на търговията с електроенергия, така и икономически и социални мерки, свързани с компенсаторни механизми. Трябва да се направи хубав анализ на енергийния микс в България - по източници на електроенергия, за да се види откъде идва най-голямото оскъпяване и как да бъде балансирано то през следващите месеци", каза икономистът.

 
 

Коментари Напиши коментар

18

Ууууу

преди 1 месец

Да, вярно е, че Радев и неговото правителство са тотално бедствие за България, съгласен съм с всички тук във форума, но кажете ми тогава, всички тук сме срещу него(и заслужено), А на изборите отново ще спечели категорично, е какъв народ сме тогава?

17

Строител

преди 1 месец

Мен инфлация не ме лови . Просто отивам и казвам на шефа, цените скачат , трябва да ми вдигнеш заплатата. И понеже има недостиг на качестевна работна ръка - той я вдига, иска или не.

16

Анонимен

преди 1 месец

Докато зеления фашистки чорап е на власт и ни тласка към нови и нови кризи и катастрофи! Долу зеления чорап и на съд!