Снимка: БГНЕС
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е готов да възстанови жизненоважна гореща линия за комуникация с Южна Корея в евентуално предложение за помирение.

Той също така обвини САЩ, че предлагат преговори, без да променят своята "враждебна политика" спрямо Севера.

Пхенян прекъсна горещите линии през август тази година в знак на протест срещу военните учения на Южна Корея и САЩ.

Последните коментари на Ким бяха направени по време на годишната сесия на парламента в Пхенян.

"САЩ рекламират "дипломатически ангажимент", но това е не повече от дребен трик за измама на международната общност и прикриване на нейните враждебни действия и разширяване на враждебната политика, провеждана от последователните администрации на САЩ", е казал Ким Чен Ун, съобщава държавната новинарска агенция KCNA.

Изглежда, че Ким предлага условна маслинова клонка към Южна Корея.

KCNA се посочва, че Ким Чен Ун е изразил намерението си да се погрижи комуникационните линии Север-Юг, които бяха прекъснати поради влошените междукорейски отношения, да бъдат възстановени от началото на октомври".

"Но зависи от отношението на южнокорейските власти дали междукорейските отношения ще бъдат възстановени или ще продължат да запазват сегашното състояние на влошаване."

Последните коментари на гКим повтарят онези, които сестра му направи по-рано миналата седмица, където тя каза, че Северът е готов да възобнови преговорите с Юга, ако прекрати "враждебната си политика".

"Това, което трябва да бъде отхвърлено, е нагласите с двойно отношение и враждебната позиция да оправдаят собствените си действия, като същевременно нарушават справедливото ни упражняване на правото на самозащита", каза тя в изявление.

"Само когато такова предварително условие е изпълнено, би било възможно да седнем лице в лице и да обявим значителното прекратяване на войната."

Северна и Южна Корея са технически все още във война, тъй като не е постигнато мирно споразумение, когато Корейската война приключи през 1953 г.

Комуникационните горещи линии между двете държави бяха прекъсвани  и възстановявани  няколко пъти през последните няколко години.

През 2020 г., след неуспешна среща на върха между Север и Юг, Пхенян взриви междукорейски граничен офис, построен за подобряване на комуникациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

Според нашите медии Ким е вече имирал 3-4 пъти дотук.

3

Явор

преди 2 години

Ким Чен Ун иска да управлява и Южна Корея

2

456

преди 2 години

гладен не се седи

fallback