Снимка: БГНЕС

Балканската обиколка на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен продължи днес с посещения в Косово и Черна гора. Тя увери управляващите в Прищина и Подгорица, че мястото им е в ЕС.

В Косово Урсула фон дер Лайен призова Прищина и Белград да преодолеят граничния си спор и да се посветят на преговорите с посредничеството на Брюксел.

"Знам какво е да преодоляваш спорове. Произхождам от страна, започнала Втората световна война и отговорна за Холокоста," каза Фон дер Лайен по повод напрежението между Прищина и Белград, възникнало след като косовските власти издадоха разпоредба, според която всички автомобили, пристигащи на косовска територия от Сърбия, трябва да използват временни регистрационни табели, валидни 60 дни. НАТО увеличи патрулите си по границата, където косовски сърби блокираха два гранични пункта, недоволни от изискването.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че властите са приложили старо споразумение по отношение на регистрационните номера, но Сърбия е реагирала решително, като е позиционирала оръжия руско производство по границата.

В Черна гора Урсула фон дер Лайен изтъкна финансовата подкрепа на общността за икномическото, инфраструктурно и технологично развитие на региона, предаде БНР Тя призова шестте страни от Западните Балкани бързо да урегулират общия си пазар, за да привлекат още европейски инвестиции. По думите ѝ Черна гора е най-напреднала в присъединителните преговори и трябва да запази инерцията.

"Постигнахте много и се справяте отлично. Народът на Черна гора го постигна с много труд. Затова трябва да внимаваме да не пропилеем тези постижения."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase