Снимка: БГНЕС
fallback

До края на годината инфлацията би трябвало да достигне двуцифрени темпове, прогнозира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН пред БНР.

Oще по темата
Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт - труд, енергия, суровини, наеми, транспорт - са нараснали спрямо август миналата година с такива темпове.

"При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни нарастването е около 14%, при труда също е 14%, транспортът нараства с около 1/6 спрямо миналата година. Това, което се получава на входа за извършването на един завършен продукт, увеличава своите цени с около 1/6", пресметна той.

Според доц. Сарийски е въпрос на време това поскъпване да се отрази на крайните продукти и ако не до края на годината, в началото на следващата да бъде отчетена реалната инфлация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Банка ДСК я

преди 2 години

Инфацията я има защото обществото е тотално ерозирало и деградирало. Всеки по веригата на бизнеса надува цените сакън да не изпусне тлъстата печалба. Така, от безграничната алчност българска, от липсата на адекватна държавна намеса се ражда слободията. Тя размахва инфлационната бухалка в търговията с енергийните източници, ток, газ, нефт, после отива в зърно, слънчоглед, брашно, храни. В същото време ни заливат с реклами на телевизори, мобилни телефони, перални и хладилници. Но не се ядат..

32

Анонимен

преди 2 години

Жан, трудно ще го стигнеме, при него само за 96-та беше 400%, а общо от 92-ра до 96-та може би няколко хиляди. Така някой хора си купиха цели заводи за жълти стотинки с любезната подкрепа, на негово инженерство д-р Доган.

31

ЦИНИК

преди 2 години

Язе пък прогнозирам ду края на годинътъ ,чи жа играй сопата ! Аъъъъ ! Дорде сопа не играй управия няаа .

fallback