Снимка: Twitter

Стотици жители на Анкара атакуваха домове и магазини на сирийски мигранти, след като турски младеж е бил убит с нож в свада със сирийци, съобщи ДПА.

Гневни местни жители преминаха снощи през квартал Алтъндаг в Анкара, хвърляйки камъни по апартаменти, в които предполагат, че живеят сирийци и плячкосваха магазини.

Снимки в социалните мрежи показаха изпочупени коли в изблик на опасно нарастване на негодуванието срещу мигрантите в Турция, дом на над 4 милиона бежанци, 3,6 от тях сирийци.

Сирийче бе ранено в главата, след като камък попадна в апартамент, написа Керем Кънък, шеф на турския Червен полумесец, в Twitter.

Ситуацията е била поставена под контрол рано днес, съобщи валийството на Анкара в Тwitter, призовавайки хората да не се поддават на провокативни информации.

Намушкването с нож и смъртта на 18-годишния Емирхан Ялчън в сряда при сбиване в Алтъндаг предизвика бунта. Анадолската агенция предаде, че двама чужденци са били задържани във връзка със смъртта на турския тийнейджър. Местните жители обвиняват сирийците за убийството на младежа. Подробности за сбиването все още не са известни.

Антиимигрантските настроения в страната нарастват през последните няколко седмици, след като снимки в социалните медии показаха как стотици афганистанци незаконно преминават границата с Иран и влизат в Турция, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase