Снимка: Pixabay

Гореща вълна в северната част на Тунис доведе до рекордно високи температури, а в столицата Тунис бяха измерени 49 градуса, предаде Ройтерс.

В някои райони с високи температури спря електроподаването, защото хората си стоят у дома с включени климатици и така претоварват електроразпределителната мрежа. В северните градове Бизерта и Бежа вчера също бяха установени местни температурни рекорди.

По данни на националния метеорологичен институт предишната рекордно висока температура от 46,8 градуса е била измерена в страната през 1982 г.

Разпространен в понеделник експертен доклад на ООН констатира, че промените в глобалния климат скоро може да излязат от контрол и че светът със сигурност е изправен пред нови разрушителни прояви на климата в предстоящите десетилетия или векове.

Горещините в района на Средиземно море през последните дни допринесоха за разгарянето на пожари, погълнали големи площи гори в Гърция, Турция и Алжир. Пожари започнаха вчера и днес в планински области в западната част на Тунис.

Регионалните власти в Сицилия регистрират температури от 48,8 градуса по Целзий в сряда, когато антициклон, наречен "Луцифер", обхвана страната - което, ако бъде потвърдено, ще бъде нов рекорд в Италия, съобщи АФП.

Пулсиращата температура беше регистрирана близо до Сиракуза. С това в историята остава рекорда на Италия за всички времена от 48,5 градуса в Сицилия през 1999 г., въпреки че говорител на националната метеорологична служба каза на АФП, че това все още трябва да бъде потвърдено.

На други места в Южна Италия се очакваше антициклонът да изпрати живака до 39-42 градуса по Целзий, преди да премине на север, с температури през уикенда до 40 градуса в централните райони на Тоскана и Лацио, включително Рим.

Когато столицата се затопли в сряда, туристите потърсиха сянка и вода.

„Някак ми харесва, целта на лятото е да е горещо и да се потиш и просто да му се насладиш!“ каза Нора Верт, 20-годишна от Франция.

Горещината породи страхове за пожарите, които през цялото лято опустошават Сицилия и района на Калабрия. Много от тях бяха причинени от палежи, но подхранвани от топли ветрове и суха почва и растения.

Пожарникарите съобщиха по-рано в сряда, че са регистрирали 300 интервенции през последните 12 часа, докато 77-годишен мъж е починал от изгаряния, получени при опит да намери убежище за стадото си в провинцията близо до Реджо Калабрия.

На други места в Калабрия пожарите застрашават планинската верига Аспромонте, определена като зона на ЮНЕСКО с международно геоложко значение.

Заместник -ръководителят на екологичната неправителствена организация WWF Италия, Данте Казерта, призова за повече ресурси, като например въздушна поддръжка, за да бъдат потушени пламъците "или ще бъде твърде късно и ще загубим завинаги безценно наследство".

Планинската верига Мадоние, близо до столицата на Сицилия Палермо, от няколко дни също е в обсадата на пламъци, унищожили посеви, животни, домове и промишлени сгради.

Губернаторът на Сицилия Нело Мусумечи призова за обявяване на извънредно положение за планините.

Пламъците са опустошили и Сардиния, като през деня във вторник са регистрирани 13 пожара. Над 20 000 хектара са изгорели миналия месец в западната част на острова по време на най -тежките пожари, наблюдавани от десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase