Снимка: БГНЕС
fallback

Дъжд като от мусон пропива оживена магистрала, създавайки сложни условия за шофиране на потока от джипове. Встрани от пътя се появяват внезапни водопади.

Това би било често срещана гледка в части от Югоизточна Азия, но всъщност става дума за Обединените арабски емирства, в разгара на лятната гореща вълна, при която температурите редовно надвишават 50 градуса.

За да се спаси от тези жеги ОАЕ е измислил план - да си създаде изкуствен дъжд. Според Националния център по метеорология, валежите са се засилили след операциите по "засяване" на облаци.

В неделя националната метеорологична служба на ОАЕ публикува видеозаписи от силните дъждове. Нейните операции за "засяване" на облаци са част от текущата мисия за генериране на валежи в страната от Близкия изток, която има средни валежи от едва 4 инча.

Дъждъд е създаден с помощта на технология от безпилотни летателни апарати, която освобождава електрическите заряди в облаци, за да се съберат и образуват валежи.

Обилните валежи са причинили появата на водопади в град Айл Айн и са направили условията за шофиране опасни.

В опит да справи с намаляващата водна маса в страната, ОАЕ инвестира 15 милиона долара в девет различни проекта за образуване на дъжд през 2017 г.

Настоящата система, използвана за промяна на електрическия заряд на облаците, се ръководи от изследователи от Университета в Рединг в Англия. Професор Маартен Амбаум, който е работил по проекта, казва пред BBC през март, че ОАЕ разполага с достатъчно облаци, за да създаде условия, благоприятни за дъжд.

Проектът се опитва да накара водните капки да се слеят и залепнат, когато получат електрически импулс. "Когато капките се слеят и станат достатъчно големи, те ще паднат като дъжд", казва проф. Амбаум пред BBC.

Прилагането на електрически удари върху облаци е за предпочитане, тъй като не изисква използването на химикали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

До АнонименИзглежда англичаните го правят - "Настоящата система, използвана за промяна на електрическия заряд на облаците, се ръководи от изследователи от Университета в Рединг в Англия. Професор Маартен Амбаум, .......... "

19

Анонимен

преди 2 години

Някои хора , докато не унищОжат планетата , няма да мирясат !

18

Анонимен

преди 2 години

Някои хора , докато не унищажат планетата , няма да мирясат !... Ако попадне в ръцете на откачени или самозабравили се хора, може да осъмнем без живот на планетата някой ден! Това не е играчка.

fallback