Снимка: БГНЕС
fallback

Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са високоефективни срещу вариантите "Делта" и "Капа" на вируса на COVID-19, пише в медицинското списание Cell след проведено проучване на Оксфордския университет. Изследвана е способността на антителата в кръвта на напълно ваксинирани хора да неутрализират двата вида на вируса, предава БНТ.

Така че имунизираните с "Пфайзер" и "Астра Зенека" имат защита от над 90% срещу хоспитализация при евентуално заразяване с "Делта" варианта.

Повечето хора не се заразяват изобщо, но има и изключения - в случаите, в които концентрацията на антитела в кръвта е намалена.

Това обяснява и директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.

Най-голямата заплаха, пред която сме изправени в момента, е "Делта" вариантът. Той се предава много по-лесно от останалите варианти на вируса, а и много по-често води до хоспитализация.

По данни на СЗО вариантът "Делта" е най-масово разпространяващият се от началото на пандемията. Той е и по-труден за диагностициране, тъй като сред някои пациенти, особено по-младите, в началото прилича на лека настинка.

Изследване показва и че прекаралите вируса, заразени с "Бета" или "Гама" вариантите му, са по-податливи на повторно заразяване и с новия вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

124

преди 2 години

То стана като "Дързост и красота" тая сапунка с алфа, делта омега щамове и щамчета.

68

славянин

преди 2 години

Нали, затова ингилистанците масово набодени с ''Астра''-та имат постоянен ръст на заразените с делтата, за вчера вече имат 16 000!

67

епидемиолог

преди 2 години

Това е споменато само за Астра в изследването, а Пфайзър по-късно късно я прикачиха, по разбираеми причини. Но пък тези с естествено изграден имунитет са абсолютно защитени от Делта и другите мутации. Защо ли всичко се върти само около ваксинирането, а не споменава за естествено създадения имунитет който голяма част от хората имат. И че ваксините са прична за мутациите на грип вируса Ковид. Също като при обикновения грип.Скоро май ще има международен съд. И също за забраната на терапевтичните

fallback