Снимка: Pixabay
Твърденията, че новият коронавирус се е появил в китайска лаборатория не се различават от изявленията от преди около 20 години, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение (ОМУ). Това мнение изрази в Tуитър прес секретарят на китайското посолство в САЩ Лиу Пенгю, съобщава ТАСС.
 
"Произходът на COVID-19 е научен въпрос и трябва да бъде изследван колективно от учени по целия свят, а не политизиран. Всякакви заключения трябва да се правят в съответствие с процедурите на СЗО и въз основа на доказателствени методи", подчерта дипломатът.
 
Според него "кампанията за политизиране на изследването на произхода на коронавирус и дискредитиране на Китай не се различава от лъжата за притежаването на оръжия за масово унищожение в Ирак".
 
На 5 февруари 2003 г. на заседанието на Съвета за сигурност на ООН държавният секретар на САЩ Колин Пауъл показа епруветка с бял прах като доказателство за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак. Твърдението беше, че съдържа проби от химически оръжия, открити в Ирак, което от своя страна според ръководителя на Държавния департамент е основание за необходимостта от военна операция срещу Багдад.
 
Русия не смята епруветката, показана от Пауъл, за доказателство, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение. Провежда гласуване в Съвета за сигурност на ООН за резолюция, позволяваща използването на военна сила срещу Ирак. Независимо от това, САЩ и Великобритания започват военна операция в тази страна, но без одобрението на международната общност. В Ирак не са открити химически оръжия.
 
Експерти от СЗО, които посетиха Ухан, Китай, където за първи път през декември 2019 г. беше регистрирано огнище на болест, причинена от коронавирус, стигнаха до заключението, че най-вероятната версия за разпространението на инфекцията е предаването на вирусът от диви животни чрез междинна връзка. Според тях вирусът може първо да се разпространи сред една популация от животни, която служи като естествен резервоар, в който коронавирусът мутира, преминава междувидовата бариера и става способен да заразява хората. Но тази версия първоначално беше скептична в САЩ, където те поискаха допълнителни и по-подробни изследвания, а от Пекин - повече откритост и помощ при провеждането на тези проучвания.
 
В края на май президентът на САЩ Джо Байдън възложи на специалните служби на страната да "удвоят усилията", за да проучат всички налични данни за произхода на новия коронавирус и да подготвят нов доклад за COVID-19 за него 90 дни по-късно. Засега, както заяви Белият дом, американската разузнавателна общност няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от контакт на човек със заразено животно или от инцидент в лаборатория.

Коментари Напиши коментар

29

Е

преди 1 месец

Той и Комрад Байдън отрича!Ама кой му вярва?

28

До 26

преди 1 месец

Но обаче чуека е запознат с психиката. Гоуема раота. Диван-психолог.

27

До 26

преди 1 месец

Просто си бърборят хората, че няма какво друго да правят.