Снимка: Pixabay
Пандемията от коронавирус засегна правата на децата в световен мащаб и постави младите хора пред "катастрофа на поколенията", ако правителствата не предприемат действия, пише БГНЕС.
 
Доклад на холандската неправителствена организация "Kids Rights" показва, че милиони деца са пропуснали образованието си заради ограниченията. Това от своя старана ще има дългосрочно въздействие върху тяхното физическо и психическо здраве.
 
Проучването класира Исландия, Швейцария и Финландия като най-добри държави по отношение правата на децата, а Чад, Афганистан и Сиера Леоне са на последните места от общо 182 държави.
 
В годишната класация на организацията България е поставена на 32-ро място по спазване правата на децата.
 
Марк Дюлеарт, основател и председател на "Kids Rights", заяви, че въздействието на пандемията върху децата "за съжаление надмина нашите прогнози от началото на миналата година".
 
Децата са най-силно засегнати не директно от самия вирус, а от отложените действия на правителствата по света, каза още той.
 
"Възстановяването на образованието е ключът към избягването на катастрофа на поколението", добави Дюлеарт.
 
Според доклада, училищата за над 168 милиона деца са затворени за почти цяла година, като всяко трето дете по света няма достъп до дистанционно обучение.
 
Допълнително 142 милиона деца изпаднаха в материална бедност, тъй като световната икономика беше засегната от пандемията, а 370 милиона деца пропуснаха храненето в училище.
 
"Kids Rights" отдаде дължимата почит на футболиста на Манчестър Юнайтед Маркус Рашфорд заради кампанията му за разширяване на безплатното хранене в училище.
 
Организацията приветства Бангладеш за организирането на национален телевизионен канал за домашно обучение и похвали Белгия и Швеция за стремежа им да държат училищата отворени.
 
Междувременно 80 милиона деца под една година рискуват да пропуснат рутинната ваксинация за други заболявания заради нарушаване на здравните системи, се казва в изявлението.
 
Според доклада, има и "изумително увеличение" на домашното насилие по време на заключване, като децата често са жертви.
 
Както и в предишни години, организацията даде ниски резултати на Великобритания, Австралия и Нова Зеландия заради липсата на правна защита на децата спрямо тяхното благосъстояние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase