Снимка: БГНЕС

"Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's) потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива. Международната рейтингова агенция оценява дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' съобщиха от Министерството на финансите.

Бавният темп на ваксинация и потенциалното активизиране на пандемията от Covid-19 биха могли да предизвикат по-слабо от очакваното възстановяване на външното търсене, което би изместило част от очакваното възстановяване в 2022 г., смятат от S&P. Според рейтинговата агенция свиването на икономиката на България до този момент е било относително слабо и се дължи най-вече на устойчивото вътрешно търсене.  В средносрочен период до 2024 г. големият поток на средства от ЕС ще осигурят солидна възможност за икономически растеж на България, смятат от агенцията.

Въпреки че резултатите от наскоро проведените избори показаха политическо раздробяване и противопоставяне при взимането на решения, от рейтинговата агенция не очакват тези развития да отложат най-важните политически задачи като присъединяването към еврозоната или усвояването на средства по програми на ЕС.

Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в условията на пандемия България запази силна фискална позиция. Очакванията на агенцията са от 2022 г. фискалната консолидация да намали допълнително дефицитите, поддържайки нетния държавен дълг на ниско ниво от 20% от БВП през следващите години. Въпреки това от агенцията посочват, че това е значително увеличение от предпандемичните нива.

Евентуално повишение на рейтинга може да очакваме след присъединяването към еврозоната, а потенциално понижение – при проблеми във финансовия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase