Снимка: БГНЕС
fallback

Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. Резолюцията е приета с огромно мнозинство от 480 "за“, 64 "против“ и 150 "въздържали се“, предаде Евроактив.

Резолюцията отбелязва, че отношенията с Анкара се влошават, вместо да се подобряват, и се насочва срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като казва, че продължава да провокира ЕС и неговите държави членки и отдалечава Турция от европейските стандарти.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) написа в Twitter:

"Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-твърдата резолюция за Турция, която някога е съществувала. Настояваме преговорите за присъединяване с Турция да бъдат официално преустановени, ако настоящата негативна тенденция не бъде спешно и последователно обърната“, добави дясноцентристката група.

"Призоваваме другите институции на ЕС да поставят на дневен ред целите, които се преследват по отношение на Турция, в зависимост от демократичните норми", каза докладчикът Начо Санчес Амор от социалдемократите.

Сега решението за замразяване на преговорите на Турция с ЕС е в ръцете на държавите членки. Досега Австрия и до известна степен Франция са подкрепили подобна идея. От друга страна Германия, България и Унгария категорично се противопоставят на подобен ход.

На Съвет на ЕС през юни лидерите на ЕС ще оценят за пореден път отношенията с Анкара на фона на напрежението в Източното Средиземноморие с Гърция и Кипър заради морските спорове, предаде БГНЕС.
Както САЩ, така и НАТО признават, че ситуацията с Турция не се е подобрила, но в публичните си изявления те винаги подчертават геополитическото й значение и по никакъв начин не искат Анкара да се наклони към Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Ер-джолан

преди 2 години

Не мозе да бъде !

17

не може да бъде!

преди 2 години

Проблемът е в това,че Турция винаги е била спрягана за преден пост в борбата на НАТО със СССР и Русия.Струва ми се,че Ердоган е бил съгласен с тази роля /срещу известни благинки/ до момента,в който евроатлантическите му партньори"му спретнаха опит за преврат/или по-скоро опит за убийство/!?Кой го е спасил от физическо ликвидиране не е ясно,но оттогава Ердоган е друг човек!?Със сигурност на Запад нито подценяват,нито надценяват Ердоган,но ми се струва- замразяването е за дълго...а може и по-лошо!

16

Оффф

преди 2 години

Ердоганее, ердоганее, не може да вземаш на прицел френска фрегата край бреговете на Либия. Не може да се ежиш на благодетелите ти от Щатите.Не може да не си връщаш дълговете на Италия. Не може да атакуваш Гърция и Армения със световните им лобита. Не може да атакуваш бреговете на Израел. Ердоганее, вече няма връщане назад. Никой не ти дава вече заеми а падежите наближават, пък валута няма. Ще отглеждаш само дини като до 1970-та.

fallback