Снимка: БГНЕС

Петролът брент поскъпна над 70 долара за барел за пръв път от средата на месец март на фона на подновен инвеститорски оптимизъм с оглед отварянето наново на икономиките в Европа и САЩ, което компенсира опасенията относно засилващата се коронавирусна зараза в Азия.

От понеделник британската икономика отвори наново, следвайки правителствените планове за поетапно разхлабване на противоепидемичните мерки, Европа също започна да отваря градове и плажове, като в същото време новите случаи на Covid-19 в САЩ продължава да спадат, а в Ню Йорк и редица други щати беше премахнато изискването за носене на маски от напълно ваксинирани хора.

Оптимизмът се подсилва от броя на пътуванията, като летищата в САЩ вече са свидетели на най-голям брой пътници от началото на пандемията, докато облекчаването на ограниченията в Европа вероятно ще позволи увеличаването на пътуванията през следващите седмици

Това разхлабване и премахване на рестриктивните противоепидемични мерки от двете страна на Атлантическия океан допринася са поскъпване на фючърсите на петрола Брент с доставка през юни с 0,65% към 69,90 долара за барел, като по-рано през търговията във вторник те дори достигнаха 70,24 долара за барел - най-високо ниво от 8-и мат насам.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни пък нарастват с 0,5% към $66,60 за барел, достигайки по-рано през деня връх от $67 за барел - също най-високо ниво от 8-и март.

Въпреки това възходящо ценово движение случаите на Covid-19 в Индия и Япония продължава да представляват риск по отношение на търсенето на петрол. Индия е третия най-голям вносител в света на важната енергийна суровина, като продажбите на горива и бензин от индийските държавни рафинерии бележат намаления от 20 на сто. В същото време Сингапур и Тайван възобновиха локдаун мерките.
 

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

28

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

27

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***