Снимка: Pixabay

Турската полиция задържа Халил Баки Челен, завършил гимназия от Денизли, в западната част на Турция, който се представял като прокурор на Международния съд в Хага (МС), свързан със Съвета за сигурност на ООН, съобщи в. „Сабах”.

Челен също се срещал с известни хора чрез фалшиви документи и установяване на въображаема самоличност в профилите си в социалните мрежи. Той дори публикува измислената си житейска история в редица новинарски уебсайтове.

27-годишният мъж се представи като прокурор в МС на публични събирания и в социалните мрежи, където има над 100 000 последователи. Челен, притежавайки фалшива лична карта на прокурор, казва, че е завършил Юридическия факултет на университета Мармара, след това е завършил магистърската си степен в университета в Осло, Норвегия, и твърди, че е назначен в екипа, отговорен за наблюдението на делата за убежище в офиса на ООН в Женева.

Челен създава акаунти в социалните медии с неговото име и публикува фалшива информация за работа и образование, дори убеждава някои новинарски уебсайтове да публикуват измислената му житейска история.

Според уебсайтовете, които са изтрили информациите след скандала, Челен е учил право с парите, които семейството му е дало от продажбата на кравите им в селото му. Вдъхновяващата история на млад мъж, идващ от малък град в Турция, за да стане прокурор на ООН, докосна много хора и образът на Челен в социалните мрежи нарасна бързо.

Челен се представил на много известни хора, включително политици, бюрократи, съдии и прокурори, използвайки неговата фалшива самоличност и присъствието си в социалните мрежи. Той се сприятелява с известни фигури и споделя снимки с тях при периодичните си посещения, придобивайки доверие в социалните мрежи.

Истината беше разкрита в сряда след посещението му в районното полицейско управление в родния му град Денизли. Полицай станал подозрителен, след като изслушал неговата история. Полицията установи, че той е завършил гимназия, кандидатствал е в професионално училище по правосъдие, но е бил отхвърлен и единственият му опит в работата е бил като мияч на чинии в хотели в Истанбул./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase