—нимка: Ѕ√Ќ≈—

60-годишен италианец осъди фармацевтичната компани€ „ѕфайзер” да му плати щети за 600 000 евро заради нежелани ефекти, предизвикани от лекарство за ѕаркинсонова болест. —поред в.”—тампа” приеманото от мъжа лекарство предизвикало у него пристрастеност по секса и хазарта. “ези странични ефекти не били вписани в листа с лекарствени указани€ и пациентът, болен от ѕаркинсон, не знаел за тези евентуални последстви€.

ƒо 40-годишна възраст въпросни€т италианец не бил пробвал късмета си дори с обикновен лотариен билет. –одителите му имали магазин, в който се продавали, освен другите неща, и лотарийни билети, така че той виждал много добре какво представл€ват хората, пристрастени по лотариите и хазарта, които инвестирали всичките си пари в т€х.

ѕрез 1999 г. обаче на въпросни€ жител на јпенините била диагностицирана ѕаркинсонова болест. «атова от 2001 до 2005 г. по лекарско предписание започнал да взема лекарството на „ѕфайзер” за забол€ването. «а кратко време обаче животът му бил разбит. „ѕървите симптоми на страничните ефекти се по€виха н€колко месеца, след като започнах терапи€та. «апочнах да €м много повече и станах хиперсексуален”, разказва италианецът. “ой се пристрастил изведнъж и към хазартните игри онлайн и към залагани€та. «а пет години си набавил 1802 кредитни карти, за да залага онлайн, започнал да прави и непрекъснати банкови преводи. ќтмъкнал и 100 000 евро от фирмата, за ко€то работел, за да залага. Ќад 280 000 евро оставил на лотарийна игра онлайн. „«абрав€х да работ€ в офиса, защото се увличах в хазартните игри, играех и нощем, докато жена ми спеше. ѕревърнах се в лъжец, направо полуд€х”, разказва мъжът.

ѕо онова време в указанието, придружаващо лекарството за ѕаркинсонова болест, не били вписани въпросните странични ефекти. “е били добавени едва през 2007 г. «атова и според адвоката –енато јмброзио клиентът му не бил информиран правилно за т€х, въпреки че лекарството било добро от гледна точка на лекуването на основното забол€ване.

ѕрез 2020 г. съдът в ћилано, а неотдавна и јпелативни€т съд, осъдиха „ѕфайзер” да плати над 600 000 евро за нанесените щети на италиански€ мъж. „¬с€ка компани€ тр€бва да покаже, че съблюдава строго извършването на всички експерименти и протоколи, предвидени от закона, преди производството и пускането в продажба на лекарството. “р€бва да покаже, че е предоставила необходимата информаци€ за възможните нежелани странични ефекти и да ги добави по-късно, ако е необходимо”, пишат съдиите в присъдата.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase