Снимка: БГНЕС
fallback

Камарата на депутатите на Мексико одобри законопроект, което регулира потреблението, отглеждането и търговията с марихуана за лични нужди на цялата територия на страната, което ще трябва да бъде ратифицирано от Сената преди 30 април, съобщава "Дойче Веле".

С 316 гласа "за", 129 "против" и 23 "въздържали се" долната камара одобри Федералния закон за регулиране на канабиса и реформите на Общия здравен закон и Наказателния кодекс.

Това законодателство се подчинява на мандат на Върховния съд, който през 2018 г. обяви забраната за употреба на канабис за развлечение за противоконституционна и който определи 30 април като максимален срок за неговото регулиране.

Въпреки че Сенатът вече одобри инициативата през ноември миналата година, сега той трябва да ратифицира измененията, направени от Камарата на депутатите, преди президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор да обнародва закона.

Когато влезе в сила закона, Мексико ще стане третата държава в Америка, която ще узакони употребата на марихуана за лични нужди в национален мащаб, заедно с Канада и Уругвай.

Инициативата позволява пушене на марихуана у дома без присъствие на непълнолетни, носенето до 28 грама, притежанието до осем растения на дом и създаващи асоциации за пушачи с максимум 50 растения.

Той също така установява лицензионна система за засаждане, отглеждане, събиране и продажба на марихуана и производни с непсихоактивен канабис в Мексико, където лекарствената употреба на марихуана вече е одобрена през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 години

Дрогата през соца си беше държавна политика.Сега решиха да се правят на по-праведни от папата, ама не става.Цял свят се чуди на простотията ни.

13

до 14

преди 3 години

Хаххахаха! Вика през соца наркомани нямаше! Ти вярваш ли си? Знаеш ли какви лекарства се продаваха без никаква рецепта? А в Дупница изобщо не произвеждаха амфетамини? В държавен завод. И изобщо не отглеждахме опиумен мак, нали? Ех, дечко... А май си забравил ония с пликчетата лепило в подлезите на гарата? А да. То тогава си бил блян някъде в топките на баща ти.

12

Анонимен

преди 3 години

До 11По време на соца наркотици и наркомани в България нямаше.

fallback