Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме, че има огромна ликвидност, която продължава да расте, но опасения от инфлация на този етап няма. Рискът обаче остава, защото не се знае накъде ще тръгне икономиката.Това заяви доц. Виктор Йоцов, бивш подуправител на БНБ, преподавател в УНСС, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ние от 10 години се опасяваме от инфлация и тя все не идва. Проблемите стартираха още след глобалната финансова криза. Очевидно в банковата система настъпиха промени. Голяма част от ликвидността, която беше излята, беше задържана в банките и техните свръхрезерви нараснаха много“, коментира доц. Йоцов.

По думите му изливането на ликвидност от страна на централните банки не влезе директно в икономиката. Поради тази причина по-късно се наложиха и новите механизми, т.нар. улеснения. Но и те не дадоха ефект.

"Счита се, че малко инфлация е полезна за икономиката, защото тя помага при уравновесяването на относителните цени“, заяви още гостът.

Всички нововъведения и разходи, които се правят за новите стоки и услуги, са съпроводени с малко по-високи стойности, което малко бута инфлацията. Ако ги нямаше тези разходи, нямаше да имаме и прогрес. Тук е връзката между инфлацията и икономическия растеж.

Доц. Йоцов припомни, че гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл още през септември обяви смяна на политиката на ФЕД и каза, че ще бъде толерирана и инфлация над 2%.

Пауъл не постави горна граница. Това беше сигнал към икономическите агенти, че Федералния резерв няма да предприема мерки за повишаване на краткосрочните ликвидни процеси, ако се забележи нарастване на инфлацията.“

Гостът коментира и идеята за единна минимална работна заплата в Европа. "Ако се въведе тази европейска схема, с която минималната заплата да се покачи, това няма как да не окаже влияние върху ценовото равнище. Защото ние много добре знаем, че заплатите тук са ниски, но и ценовото равнище е ниско.“

Целият разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

9

Софиянец

преди 1 месец

Вчера си купих хляб от кварталният магазин за 1'75лв. Инфлация няма, само дето хляба отива на едно евро...

8

Анонимен

преди 1 месец

С какво ли да започна? Виктор Йоцов никога не е бил подуправител на БНБ ....

7

ответен удар

преди 1 месец

...няма опасения,но рискът остава.... - - - някой ще го преведе ли на нормален български??!??