Снимка: Pixabay
fallback
Съд в Пекин нареди на мъж при развода със съпругата си да изплати определена сума като компенсация за грижите по дома по време на брака им, предаде Би Би Си.
 
Жената трябва да получи 50 000 юана (около 7700 долара) за положения в продължение на 5 години труд.
 
Делото предизвика мащабен дебат онлайн за стойността на домакинската работа. Някои дори твърдят, че компенсацията в случая е твърде скромна.
 
Мъжът на име Чен е подал искане за развод със съпругата си Ван миналата година. Двамата са се оженили през 2015 г. Първоначално тя не искала да се разделят, а след това поискала финансова компенсация с довода, че Чен не поел никаква домакинска работа и не помагал за отглеждането на сина им.
 
Освен компенсацията, която мъжът ще заплати, съдът постановил и месечна издръжка в размер на 2000 юана (300 долара).
 
Съдебното решение е съгласно нов граждански кодекс, който влезе в сила тази година. Според него партньор може да търси компенсация при развод, ако той или тя са поели по-голяма отговорност при отглеждането на деца, грижата за възрастни роднини и помощ на партньорите в работата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 години

До 28Ти носи достатъчно пари в къщи, пък аз ще гледам децата и ще поддъжам къщата. ама не можеш, нали?! Аз трябва да не съм еманципирана (да върша всичкото домакинството и да гледам децата), обаче освен това трябва да работя на пълен работен ден, щото ти ( големия мъж) не можеш да изкараш достатъчно пари за семейството.В България сте масово мрънкачи срещу женската еманципация, но некадърни до безобразие.

23

Анонимен

преди 3 години

До 28Интересното е как все мъжете знаете най-добрр каква е нашата роля... Хайде сега обратно в 19 век.

22

Анонимен

преди 3 години

До 27Истинските задължения на жената са да се грижи за домакинската работа да ражда и отглежда деца.Когато в България жената си знаеше мястото ,населението се увеличаваше ,сега сме най-изчезващата нация в света ,точно поради еманципацията на жената.

fallback