Рафаел Гроси. Снимка: БГНЕС
fallback

Разговорите между Иран и генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) доведоха до "значителен резултат", изрази днес задоволство Техеран, в навечерието на изтичането на крайния срок, определен от ислямската република, за ограничаване на инспекциите на иранската ядрена дейност, в случай че американските санкции бъдат подкрепени, предаде Франс прес.

Oще по темата
Разговорите с представителя на МААЕ доведоха да много значителен дипломатически резултат. Това заяви на пресконференция говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, в деня след визитата в Техеран на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, по повод прилагането на закон, ограничаващ инспекциите.

Иран и МААЕ обявиха вчера сключването на "временно" споразумение за поддържане на наблюдението на ядрените дейности, макар и в намален обем, в момент, когато страните по оформящото иранската ядрена програма международно споразумение, сключено през 2015 г. във Виена, водят дипломатически преговори, в опит да се излезе от сегашната задънена улица.

Постигнати са някои споразумения за продължаване на проверките в рамките на гаранциите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, добави Хатибзаде, като уточни, че иранските длъжностни лица по ядрената програма са действали в рамките на приетия от парламента обвързващ закон.

Крайният срок 21 февруари беше определен от иранския парламент. Целта беше ограничаване на някои инспекции на МААЕ в неядрени съоръжения, включително във военни обекти, ако САЩ не отменят санкциите си. Те бяха наложени през 2018 г. от предишната администрация на Доналд Тръмп, след неговото едностранно оттегляне от Виенското споразумение.

Този краен срок изтече вчера, а новите мерки ще влязат в сила утре, заяви ирански служител.
Доброволното прилагане на допълнителния протокол към Договора е спряно, в съответствие с решенията на парламента, каза Хатибзаде. Камерите, които работят, ще останат включени, но нито един заснет кадър няма да бъде предаван на МААЕ, добави Хатибзаде.

Според иранската организация за атомна енергия, изображенията, заснети от камерите, ще бъдат изтрити, ако санкциите не бъдат отменени в рамките на 3 месеца.

Достъпът ще бъде намален, нека не си кривим душата, но ще можем да поддържаме нужната степен на наблюдение и проверка, увери вчера Гроси при завръщането си във Виена, след "интензивни консултации" в Техеран.

Иран, от своя страна, говореше за "плодотворни" дискусии, след срещата на директора на МААЕ с председателя на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи и след това и с външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Сделката за ядрените инспекции обаче, предизвика днес протести на твърдолинейни фигури и на опозицията в иранския парламент, предаде ДПА.

Обсъждане на бюджета беше прекъснато, според информационната агенция Тасним, и е било свикано заседание при закрити врата за обсъждане на споразумението с МААЕ.

Депутати в иранския парламент протестираха срещу решението на Техеран да позволи "необходимо" наблюдение от страна на МААЕ за срок от три месеца, като казаха, че това нарушава закона, слагащ тази седмица край на внезапните инспекции, предаде Ройтерс.

Правителството няма право да решава и да действа произволно, каза Моджтаба Золнур - председател на парламентарната комисия по национална сигурност, според ирански държавни медии.
Тази договореност е обида за парламента, посочи Золнур. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback