Снимка: Pixabay
Приложението за споделяне на кратки видеа TikTok беше засипано от множество жалби от потребителски групи в ЕС. Причината е предполагаемо нарушение на потребителското законодателство на единния блок, както и неспособност да защити децата от скрита реклама и неподходящо съдържание, съобщава Ройтерс.
 
TikTok е собственост на китайската компания ByteDance и бързо увеличава популярността си по целия свят, особено сред тийнейджърите. Приложението обаче все повече е критикувано относно политиките си за поверителност и безопасност след редица инциденти. Европейската потребителска група BEUC поставя няколко въпроса в жалбата си, сред които условията за ползване, предаде БНР.
 
"Те са неясни, двусмислени и благоприятстват "TikTok" в ущърб на потребителите му. Условията му за авторски права са също толкова несправедливи, тъй като дават на "TikTok" неотменимо право да използва, разпространява и възпроизвежда видеоклиповете, публикувани от потребителите, без възнаграждение".
 
В жалбата се посочва още, че политиката на компанията за виртуални артикули, при която потребителите могат да купуват монети, които да се използват за виртуални подаръци за известни личности на TikTok, съдържа несправедливи условия и подвеждащи практики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase