Снимка: БГНЕС

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойл заяви днес, че САЩ стоят зад опита за преврат от юли 2016 г., за който Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс, като се позовава на в."Хюриет", съобщава БТА.

Турските власти отдавна обвиняват ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, който живее в Пенсилвания, за опита за преврат на 15 юли 2016 г. и предприеха мащабна чистка срещу неговото движение, което Анкара разглежда като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/. Гюлен отрича всякаква връзка с опита за преврат.

Турският министър на вътрешните работи Сойлу заяви пред в."Хюриет", че САЩ са дирижирали опита за преврат, докато движението на Гюлен го е осъществило. "Европа бе ентусиазирана от това", добави Сойлу. Той изтъкна, че това е мнение, което той изразява от опита за преврат насам.

"Очевидно ясно е, че САЩ стоят зад /опита за преврат от/ 15 юли. ФЕТО беше този, който го извърши, по тяхно нареждане", посочи Сойлу.

Изказването на Сойлу е направено в момент, когато Турция се стреми да подобри отношенията си със своя съюзник от НАТО, отбелязва Ройтерс.

Американски официални представители не бяха открити непосредствено за коментар, но Вашингтон по-рано е отричал всякаква съпричастност към опита за преврат. САЩ многократно отхвърлиха турските искания за екстрадиция на Гюлен, изтъквайки липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

Анкара желае да поправи обтегнатите отношения с Вашингтон, който санкционира миналата година Турция заради покупката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, както и с ЕС. ЕС заплашва с мерки срещу Анкара заради спор с Гърция в Източното Средиземноморие.

Турция заяви през последните седмици, че е постигнала "позитивен дневен ред" с ЕС и че желае да подобри отношенията си със САЩ при управлението на президента Джо Байдън. Очаква се той да бъде по-твърд по отношение на Анкара заради положението с човешките права, което тревожи западните съюзници на Турция.

След опита за преврат турските власти са задържали 292 000 души заради предпологаеми връзки с движението на Гюлен и са уволнили или временно отстранили от длъжност над 150 000 държавни служители. Голям брой медии бяха закрити, а десетки опозиционни депутати са изпратени в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase