Подновявам призива на ЕС за незабавно освобождаване на Алексей Навални, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

Още по темата
Не можем да приемем тази присъда, правосъдието не трябва да бъде политизирано, допълва той по повод днешното решение на съд в Москва да задържи Навални в лагер на общ режим. Присъдата на опозиционера е 3.5 години, от които ще бъде приспаднато времето, прекарано от него под домашен арест.

Протестиращите трябва да имат правото на мирни демонстрации и на изразяване на политическите си виждания, добавя Мишел.

В следващите дни върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще пътува до Москва, а негов говорител заяви, че има надежда за среща с Навални. Съветът на Европа осъди новата присъда срещу Навални и заяви, че тя е заплаха за човешките права на руснаците.

Съединените щати, Германия и Франция разкритикуваха днес осъждането на руския опозиционер Алексей Навални и призоваха за незабавното му освобождаване, предаде Франс прес.

"Повтаряме призива си към руското правителство да освободи незабавно и безусловно г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, арестувани през последните седмици, за това че просто са си упражнили правата, в това число свободата на изразяване и на мирно събиране", каза в комюнике държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Днешната присъда срещу Алексей Навални е тежък удар по основополагащите свободи и правовата държава в Русия", реагира в "Туитър" германският външен министър Хайко Маас.

"Осъждането на Алексей Навални е неприемливо. Политическите разногласия не са престъпление. Призоваваме за незабавното му освобождаване. Спазването на човешките права като това на демократична свобода не подлежи на обсъждане", каза в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase