Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Огромният скок на безработицата е в големите градове.

Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и повече, безработица, нещо, което е направо много страшно, коментира Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора, пред БНР.

Oще по темата
По думите му годината започна доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни, изтъкна Първанов. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубата на работни места възлиза на 150 хиляди.

"Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица", посочи специалистът.

Според него дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта.

"Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени", смята Първано

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията.

"Виждаме криза, каквато не сме свикнали. Ще трябва да се пренапишат учебници по икономика. В криза би трябвало борсите да са надолу, имотите, а те са нагоре. Много странно е това, което се случва", обобщи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

66 до радослав

преди 3 години

Има съкратени с право на обезщетение, но са разни чужди фирми работещи в България. Ние имаме сем. приятели и съкратиха жената. Даже са плащали пълни осигуровки в/у възможно най-високата осиг заплата. Не знам дали още го има, но преди имаше таван в/у който може да се осигуряваш. Тази ситуация е неприятна и за хора с висок доход в корабоплаването, самолети, разни проекти в Азия, докато ги имаше

62

Радослав

преди 3 години

До 66И за взимащите помощи не е, защото ако не си съкратен по определени членове които никои работодател, абсолютно никога не ползва, тогава вземаш жалко обезщетение което няма абсолютно нищо общо с платените от теб данъци. Но това е проблем идващ от калпаво написани данъци и факта, че държавата не и пука какво става с данъкоплатците стига да си изпълняват задълженията и никои в държавните структури не осъзнава, че данъкоплатеца очаква срещу данъците си да получава нещо насреща!

61

Анонимен

преди 3 години

Абе N3ти какво бюро по труда, те не искат да има записани, освен вземащите помощи. Всички други са НЕЖЕЛАНИ, защото променят статистиката за броя безработни, а трябва да търсят и работа на човека. Те са се превърнали в една паразитна структура за помощи при безработица и толкова. По вероятно е от приятел/съсед да научиш за свободно раб.място, там е за метачи, озеленяване, общак в склад и т.н.

fallback