Снимка: БГНЕС
fallback

Пандемия и геополитически противопоставяния - как се промени светът през 2020 г.?

Ковид обърна света с краката нагоре през 2020 г. Видяха се няколко истини - изборите в САЩ бяха обърнати на 180 градуса, защото хората се уплашиха от тази пандемия и от начина, по който администрацията на Доналд Тръмп реагира към нея. Той загуби заради страховете на хората, които се притесняват за своите животи. Това каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му Китай е държава, която продължава да води много консервативна външна икономическа политика, както и много затворена.

"Разликата при износа от Китай спрямо внасянето на стоки от САЩ е 1 млрд. долара на ден. Този дисбаланс няма как да продължи да съществува. Очаквам много по-сериозен сблъсък, но вече не на търговския ринг, а по-скоро политически", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него може да се очаква също и много сериозно втвърдяване на отношенията между САЩ и Русия.

"Относно отношенията на ЕС и САЩ вече няма да е на дневен ред реториката, която имаше Тръмп. Президентът Байдън е много по-желаният партньор на европейските лидери. Въпреки това натискът за намаляване на мита и увеличаване на квоти ще бъде по-силен", обясни събеседникът.

Очакванията са след Brexit са Великобритания да има почти двуцифрен спад при Брутния вътрешен продукт в следващите 5 г. - между 8 и 10%.

"Новият щам на Ковид също дава възможност на европейските лидери да окажат натиск върху Борис Джонсън. Големите компании и концерни вече действат за това да извадят продукцията си от Великобритания", посочи Милен Керемедчиев.

"През 2021 очаквам конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран да е още по-силна, но Саудитска Арабия няма да са толкова силно подкрепяни от САЩ, колкото по времето на Доналд Тръмп", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

Просто не е за вярване. Колко трябва да бъде издyхaн един експерД, за да се хили като плондер, след фразата "Черно море ще стане гореща точка м/у отан и Русия".След произнасянето на такива прогнози всеки нормален българин трябва тъжно да се замисли за бъдещето - своето, на децата си и на татковината си. Отан е на път да направи Черно море и България горещи точки от типа на Сирия и Либия, а ние яростно опровергаваме заявленията на руснаците, че разполагаме оръжия на своя територия.

10

Анонимен

преди 3 години

Тия така наречени спасите ли мислят ли колко е загубата за един месец от държавата 5 милярда кога ще ги заработим месец два пет година пенсии дигат цена на вода също е питам какво правим телекоми се обединяват договори искат пандемия беЯвно други я месец да си диря сред зима тв оператор че оня ако ме прехвърли на Виваком се чудех защо цени те са едни и същи

9

Как ли?

преди 3 години

Преобърна го така,че некои направиха много пари от страха на хората...такова театро ни спретнаха,че няма как да не се замисли човек...съсипаха икономики,погазиха елементарни човешки права,убеждавайки че ни спасяват,абе с прости думи,тази супа къде я забъркаха ние бедните ще я духаме.Поклон пред нашите спасители!

fallback