Снимка: БГНЕС
fallback

Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (НОРАД, North American Aerospace Defense Command ) - организацията, отговаряща за контрола на въздушното пространство на САЩ и Канада, успокои децата по света, че пандемията няма да попречи да бъде наблюдавано движението на Дядо Коледа докато раздава коледни подаръци по света, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

НОРАД увери, че следи движението на Дядо Коледа, както е процедирано през изминалите 65 години.
Но се налагат някои промени: не всяко дете ще може да се свърже с доброволец в колцентъра на НОРАД, за да провери къде е в момента Дядо Коледа, както е било досега.

Обичайно 150-160 доброволци се събират в заседателна зала в базата на ВВС "Питърсън" в Колорадо спрингс и дават двучасови смени. Те отговарят на телефонни обаждания на нетърпеливи деца, които искат да разберат дали шейната на Дядо Коледа наближава комина на тяхната къща.

Общо 1500 души са участвали досега в тази ежегодна акция. Те са отговорили на повече от 130 000 обаждания, които започват в 6 ч. сутринта в предколедния ден.

Тази година, поради съображения за безопасност, свързани с пандемията, броят на доброволците е силно намален и на смяна няма повече от 10 души.

Даваме си сметка, че, това е обичана традиция и безспорно ще има разочаровани, каза говорителят на НОРАД Престън Шлахтър.

Щастливците ще успеят лично да говорят с доброволец за координатите на Дядо Коледа, други обаче ще трябва да се задоволят със записано съобщение, след като се обадят на безплатен телефонен номер 1-877-Hi-NORAD.
От седмици служители на НОРАД обмислят как да гарантират и този път спазването на традицията, като се съобразят и със разпорежданията във връзка  с COVID-19.

Военното командване отговаря на телефонни обаждания на деца от 1955 г., когато полковникът от ВВС Хари Шуп, който бил дежурен, отговорил на обаждане на дете. То набрало погрешно напечатан във вестникарска реклама телефонен номер, смятайки, че звъни на Дядо Коледа.

Полковник Шуп бързо съобразил, че не трябва да разочарова детето и потвърдил, че той е Дядо Коледа, с което традицията започнала.

Обикновено първи се обаждат деца от Япония и Европа, а с течение на деня нарастват обажданията от САЩ и Канада.

Освен чрез колцентъра, НОРАД следи движението на Дядо Коледа и на сайта му noradsanta.org, както и на страници в социалните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

ДО 2

преди 3 години

Има такъв Проект - иницициативата е на Президента Радев - проекта има Цел да замени Ръководство на Въздушния Трафик - какво ти е смешно ?

2

Анонимен

преди 3 години

В България всичко се следи от дрона на Румен Радев. Държавният глава предлага проект за изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление, разработен съвместно с учени от Института за космически изследвания към БАН. :D Филмирал се е яко. Гледал е около 14 пъти филма "Война на дронове" и 41 пъти "Под наблюдение"

1

Поп Грую

преди 3 години

NORAD проспаха два огромни самолета преди години, та една шейна ли ще проследят?Хахаххахааааааа!!!

fallback