Снимка: БГНЕС

Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година, предаде БНР.

Още по темата
Вчера гръцките власти забраниха традиционните демонстрации на този ден заради мерките срещу коронавируса.

60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше застрелян от двама полицаи преди 12 години.

Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит - след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите.

В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите.

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството, като носеха транспарант с надпис: "Хиляди са реалните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада".

По нареждане на полицията метрото в Атина не спира на станции в близост до протестите, за да се попречи на събирането на хора.

Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос, е в затвора с доживотна присъда, но за студентите в Гърция днешната дата е повод да изразят недоволството си от политиката на действащото правителство.

Убийството му доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

Кога ще ядес шамари и ритници етиопски знаес ли?

11

Бум дум

преди 2 месеца

Лошото е когато сам си се арестувал ! Мозъка е спрял да функционира нормално ,а слуша и изпълнява чужди команди и директиви . Тогава израстването ти е пленено и нищо добро не те очаква ...Мислете хора ,преценявайте нещата сами и вземайте решения според вашите възгледи,а не защото някой е казал нещо и трябва да го приемем всички за чиста монета ...

10

Дум

преди 2 месеца

А пък тук не арестуват протестъри без маски, които се движат плътно един до друг и крещят в лицето на околните.
Гръцките протестъри са с маски, но ги арестуват, защото са се събрали повече хора накуп по време на пандемия!