Недоволството във Франция. Снимка: БГНЕС
fallback

Протестна събота в редица европейски градове. Във Великобритания протестираха срещу здравните мерки, във Франция срещу полицейското насилие, а в Полша срещу ограничаването на абортите.

Повече от 60 души бяха арестувани в централен Лондон, след като протестиращи срещу локдауна се сблъскаха с полицията, предаде БНР.

Стотици протестиращи се стекоха в района на Оксфорд стрийт с възгласи "Свобода!" и плакати "Спрете да ни контролирате!" и "Стига локдаун!".

Полицията съобщи, че извършените до момента арести са за нарушаване на разпоредбите в условия на пълна карантина и не изключва броят на задържаните до края на деня да нарасне.

Кореспондент на Скай нюз съобщи за доста агресивен сблъсът между демонстранти и полицаи.

Хиляди се стекоха по улиците в Париж на протест срещу законопроект, ограничаващ правото на заснемане на полицаи във Франция. Стигна се до сблъсъци със силите на реда, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството.

Протести имаше и в други големи градове на страната. Законопроектът криминализира публикуването на снимки и видеозаписи, на които се вижда лицето на полицейски служител. За това наказанието е една година затвор и глоба от 45 000 евро. В протестите се включиха и журналисти от различни медии.

Демонстрации бяха организирани днес във Варшава и близо 40 други градове в Полша по призив на движението "Стачка на жените" срещу ограничаването на правото на аборт и полицейското насилие при предишни протести, предаде Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Ами то тогава всеки ще иска да стане полицай!

14

Vive la France

преди 3 години

Франция е най-великата страна - майка на Революцията и свободата!

13

анонимен

преди 3 години

Бил съм в Полша на работа и се чудя заще тази забрана в Полша за аборт там полякините почти не го правят.Полякиня ако няма брак тя не прави се,с там има три вида брак обивателски(граждански)кощелни(църковни)и пощелни (в леглото в постелята)най пополярен е третия така,че всичко при тях е скромно и него правят така по парковете.

fallback