Снимка: БГНЕС
fallback

Сериозно са намалели поръчките на храна за вкъщи при втората COVID вълна. Въпреки че ДДС за доставка по домовете от 1 декември става 9%, от бранша казват, че това няма как да се отрази на цената на храната, защото е повишен минималния осигурителен праг.

Мартин Вълев е собственик на пицария в Русе. Казва, че има сериозен спад на клиентела, откакто навън е студено, а масите в летните градини са прибрани. Хората се притеснявали да сядат вътре в заведението.

Oще по темата

"Спадът е огромен. При колеги съм чувал, че е над 60%. Голям отлив на клиенти, които, според мен, са стресирани да не се заразят", обясни Мартин Вълев.

Има спад и на поръчките за вкъщи. "Ръстът беше март месец и април, когато беше първото извънредно положение. Сега също си стоят вкъщи, но явно може би си готвят и си правят бюджет, за да изкарат месеца", допълни ресторантьорът.

За да подпомогнат бранша, депутатите гласуваха от 1 декември и ДДС върху храната за вкъщи да се намали на 9%.

По думите на Вълев облекчението няма да е голямо, тъй като след като въведоха 9% за търговските зали за консумация на място, се вдигна и прага на осигуряване. "По-скоро трябва да се направи някакъв вариант заведенията да заработят декември месец, защото наближават януари, февруари – това са доста трудни месеци за бранша", добави той.

По думите му от началото на ноември на седмица средно се заемат по 2-3 маси и в пицарията разчитат основно на храната за вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Сервитьор !!!

преди 3 години

Всички крещят "ДА ФАЛИРАТ" ,но никой не си дава сметка ,че смешното сервитьорче остава без работа ,без помощи от "Държавата" ,без доходи ,ГОЛ БЕ ,ГОЛ КАТ ПУШКА!!!!!! Нека има мерки..Нека затворят за определено време... Нека си отиде този т.нар. "Вирус" Но след като затворят ресторантите ,нека да се обещетят тези работници ,които хранят семейства и прочие... с тези 200лв на месец от Борсата АДЖАБА кой може да изхрани едно семейство ?? Айде който може НЕКА СТАНЕ И ДА КАЖЕ ВЕ !!!

55

Сервитьор !!!

преди 3 години

Никаде не става въпрос "Ресторантите" да получават цялата помощ на държавата..... ЛТФ... Имам един въпрос за всичките хейтъри - представете си малко градче ,с не повече от 3500-3600 жители.... В градчето работи един ресторант ,едно кафе и общината... Общинските работници са ,ако не се лъжа ,повече от 100 на брой със заплати - доста доволни.... Сега си представете ресторантчето ,с всичките "Мерки" и целия СТРЕС хвърлен в-у хората , със смешните 40лв оборот и изкараните от сервиза 30 стинки КАК?

54

Анонимен

преди 3 години

Да си намалят цените като искат поръчките за вкъщи да се увеличат. Не само да намалят грамажите а цената да остава висока. Масова практика на ресторантите е да правят точно това

fallback