Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Анатолий Алтщайн, професор по вирусология в Института "Гамалей", сравнява коронавируса с полиомиелита и обяснява опасността от безсимптомните случаи на COVID-19 пред РИА Новости.

"Опасността е, че такива хора разпространяват инфекцията", каза специалистът в интервю. Той обясни, че асимптоматичният ход на COVID-19 не е напълно изяснен и зависи от характеристиките на организма и на самия вирус.

"Засега е ясно само едно: асимптоматичната инфекция доминира и има повече скрити случаи, отколкото явни. Това се случва и при полиомиелита", добави Алтщайн.

Посочена е и друга причина за асимптоматичния ход на COVID-19.

Той отбеляза, че толерантността може да се развие не само към коронавирус, но и към патогените, които причиняват туберкулоза и холера. В същото време той подчерта, че асимптоматичният ход на COVID-19 не може да доведе до смъртта на пациента.

"Често се случва инфекция да попадне в организма и той успешно да се бори срещу нея“, заключи Алтщайн, цитиран от "Труд".

По-рано вирусологът Андрей Васин посочи формирането на толерантност като причина за асимптоматичния ход на коронавируса. По този начин тялото минимизира последиците от инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

През април, май и юни всекидневно умираха по 260 човека, през юли, август и септември по 275 човека, а досега през октомври по 285 човека.

10

До № 7

преди 3 години

До АнонименКолега, не е важно да разбираме. Важно е канонадата и бомбардировките по темата да не спират - да ни е страх!Да гледаме подозрително съседи, приятели, че и семейството си.Да сме зомбирани и психирани. Да забравим всичко и да не мислим за нищо друго.Ама икономически кризи, други заболявания, психически сривове, обстановката в която растат децата ни - това НЕ Е ВАЖНО

9

Анонимен

преди 3 години

Да, всички на планетата сме болни от тоя ваш ковид. Писнахте ми с тия глупости всеки ден вече 8 месеца

fallback