Снимка: БГНЕС
fallback
Франция обяви извънредно положение и вечерен час за Парижкия регион и 8 големи градове заради усложнената ситуация с COVID-19 в страната.
 
То започва в събота, 17 октомври, като за четири седмици се въвежда вечерен час, съобщи френският президент Еманюел Макрон.
 
Хората ще трябва да забравят дискотеките и ресторантите вечер. Забранява се излизането от дома между 21:00 и 6:00 часа сутринта в столицата Париж и околните населени места, както и в Гренобъл, Лил, Лион, Екс-ан-Прованс и Марсилия, Монпелие, Руан, Сент Етиен и Тулуза.
 
Нарушителите ще се наказват с глоба от 135 евро, уточни държавният глава.
 
На семейни събирания около масата не може да има повече от шест души, изключенията са за големите семейства. Пътуванията трябва да са по уважителни причини.
 
Според Макрон Франция не е изпуснала контрол над вируса, но ситуацията е тревожна.
 
През последната седмица в страната бяха отчетени на три пъти над 20 000 заразени за денонощие.
 
Към сряда сутринта в спешните отделения на страната пациентите с коронавирус са били 1539 при общ капацитет 5 000 легла. В района на столицата леглата в спешните отделения може да бъдат запълнени на 100 процента до края на следващата седмица, предупредиха здравните власти.
 
Германия също е в критичен етап в борбата с COVID-19.
 
Поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение, заяви канцлерът Ангела Меркел след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.
 
Тя подчерта, че от икономическа гледна точка страната не може да си позволи ново затваряне както при първата вълна на епидемията.
 
Меркел се обърна към младите да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от партитата. Именно шумни сбирки се оказаха огнища на вируса в различни градове на страната.
 
В Германия маските от април са задължителни в обществения транспорт и магазините. Сега се препоръчва да се изискват и в обществени пространства в районите, където случаите на новозаразени са над 35 на 100 хиляди души седмично. В райони, където заразените са над 50 на 100 хиляди души седмично, обществените и частни събирания ще бъдат ограничени до 10 души.
 
Меркел призна, че решенията, които са взети на срещата, не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. рискови зони. Тази тема ще се обсъжда отново след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

до до до 38

преди 3 години

Можеш да бъдеш абсолютно сигурен/а, че ако нещата в Швеция бяха толкова много зле както се опитваш да го изкараш, всички европейски държави, чрез медиите, най-вече големите, нямаше да пропуснат да ни го натякват, че видите ли, ако не спазваме мерките ще измрем като шведите.

48

Анонимен

преди 3 години

Извънредно положени, ХЕЙ ТОЛУПИ! Ами това е - живеем в един ЛУД свят, в който Глупостта и Психопатията е на ВЛАСТ.

47

до проучване

преди 3 години

Колега, абсолютно в десетката! Разсмях се хубавичко. Само една забележка - т.3 трябва да бъде вирусът няма работно времет.е.не работи от 08,00-21,00ч. Тогава всички човечета са на работа, но "вирус НЯМА" точно в тези часове:))))

fallback