Снимка: БГНЕС

От тази сутрин в София се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотици около училищата, съобщиха от прокуратурата.

От там отчитат работата си по тази линия и на територията на цялата страна.

Статистиката е за времето след 4 март, откогато е заповедта на главния прокурор Иван Гешев до районните и окръжните прокуратури за приоритетни проверки в районите на учебните заведения.

До септември са проверени общо 5066 училищни райони и прилежащи територии. В този период училищата не работеха заради дистанционното обучение, а след това и заради лятната ваканция.

В хода на специализираните полицейски операции досега са разкрити 170 нови места за продажба на наркотични вещества. Задържани  са 4140 лица и са образувани 3758 досъдебни производства за производство, държане и разпространение на наркотични вещества.

От прокуратурата подробно изброяват количествата и вида на иззетите наркотици. В резултат от проведените специализирани операции на територията на цялата страна са иззети общо над 674 кг марихуана, над 6000 кг канабис, над 6 кг хероин, над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, както и 3 422 бр. таблетки амфетамин, над 7 кг в различни разфасовки и над 100 бр. таблетки метамфетамин, над 14,5 кг и над 1 900 бр. таблетки екстази, над 3 кг нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase