Снимка: БГНЕС

Вече няколко месеца протестиращите в Беларус са на улицата, искайки президентът Александър Лукашенко да се откаже от властта. Той обаче не отстъпва, а мерките, които взима за да се предпази от недоволството на народа, стават все по-тежки. Полицията в Беларус може да използва не само сълзотворен газ срещу тълпата, но и летални оръжия, съобщи говорител на властта.

Тази крайна мярка идва в отговор на крайно радикалните и насилствени анти-Лукашенко групи, които станаха част от протестите, съобщи BBC.

Междувременно външните министри на Европа са готови да санкционират Александър Лукашенко. Още след като бе обявен за победител в президентските избори, хиляди хора излязоха на улицата, а полицията бе обвинена в брутално насилие над протестиращите.

В понеделник вътрешното министерство потвърди, че полицията е изстреляла зашеметяващи гранати и сълзотворен газ по време на неразрешен митинг в столицата Минск, в който участваха голям брой протестиращи в пенсионна възраст. Действията на полицията били предприети, след като "гражданите започнаха да проявяват агресия".

Позовавайки се на протестите в града в неделя, първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че те са "станали организирани и изключително радикални", като добави, че сега основно са съсредоточени в Минск и са по-малко разпространени в другите градове.

"През деня протестиращите хвърляха камъни и бутилки, както и ножове, нощем те преминаха към изграждането на барикади и горящите гуми. Това няма нищо общо с гражданските протести. Сблъскваме се не само с агресия, но и с групи от бойци, радикали, анархисти и футболни хулигани", каза той във видео изявление.

"От името на вътрешното министерство казвам, че няма да напускаме улиците и ще гарантираме закона в страната. Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase