Снимка: БГНЕС

С около 45% са паднали оборотите в заведенията заради мерките срещу коронавируса и страха на хората от масови събирания, отчитат от бранша.

Още по темата
От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват, че не са съгласни с начина, по който се тълкуват в публичното пространство данни за намаление на внесения данък добавена стойност (ДДС) от бранша за юли и август и сравненията със същите месеци на 2019 г.

По техни данни лятото на миналата година е било от най-силните за сектора.

След изтичането на извънредното положение, независимо от отварянето на заведенията, те работят в условия на редица ограничения и на практика с намален на 50% капацитет заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и други, заявяват от бранша и посочват, че предварителните данни сочат около 1/3 фалирали търговски дружества.

Затова според тях е логично номиналната стойност на платеното ДДС за месеците юли и август на 2020 година да бъде по-ниска от тази за 2019 година. Останалите на пазара наши колеги обаче са внесли повече като процентно съотношение в държавната хазна в сравнение с миналата година, изтъкват от там.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase